Ds. Willem Jan van de Velde: "Ik heb er vrede mee dat ik homo ben"

Interview9 april 2024 6 minuten Hart van homo's
Ds. Willem Jan van de Velde
Hart van Homo's

Willem Jan van de Velde (32) is bestuurslid van Hart van Homo’s. Dat hij daar vorig jaar voor benaderd werd, heeft verschillende redenen. Twee daarvan zijn: hij is predikant en hij is homo. ‘Ik ben predikant ondanks mijn homo-zijn, maar ook dóór mijn homo-zijn’, zegt hij daarover. In Doetinchem, waar hij verbonden is aan de Christelijke Gereformeerde Kerk, doet hij zijn verhaal.

"Toen ik in 2021 het beroep naar Doetinchem kreeg, heb ik in het gesprek met de kerkenraad wel even aan de orde gesteld dat ik homo ben. Ik hield rekening met de mogelijkheid dat het gevoelig zou liggen, maar dat was dus niet zo. We hebben het er niet eens zo heel veel over gehad. Voordat ik bevestigd werd, kwam er een interview met mij in het kerkblad, waarin ik het ook genoemd heb. Het stond er uiteindelijk heel kort, ergens tussen mijn hobby’s en muzikale voorkeuren in. Ik vond het wel prettig dat iedereen ervan af wist. Dan hebben we dat tenminste gehad…

Het is één van de dingen die bij me horen. Ik ben Willem Jan, ik ben in de eerste plaats christen, maar ik ben ook zoon van een vader en moeder, broer, oom, vriend en Zeeuw – en homo. Dat mensen dat weten, helpt me om ermee om te gaan. Toen ik nog niet uit de kast was, was mijn homo-zijn een heel ding voor me, als een ballon die steeds groter werd. Pas nadat ik erover ging praten, slonk die ballon en was het niet meer zo overheersend aanwezig. Ja, dat was wel een opluchting."

Ik stond erbuiten
"Het zal rond m’n 16e zijn geweest dat ik begon door te krijgen dat er bij mij iets anders was dan bij anderen. Jongens uit m’n klas werden verliefd op een meisje en kregen verkering. Maar ik stond erbij en dacht: “Waar hebben ze het over?” Het was iets wat ik niet kon plaatsen, ik stond erbuiten.

Dat dit te maken kon hebben met homoseksualiteit, heb ik heel lang ontkend en weggedrukt. De allereerste keer dat ik hierover praatte met een vriend, zei ik: “Ik ben hetero, maar ik heb ‘wel wat homoseksuele gevoelens’.” Die uitspraak heb ik daarna twee keer moeten corrigeren, want later was het: “Ik heb evenveel heteroseksuele als homoseksuele gevoelens.” En weer later: “Het zijn vooral homoseksuele gevoelens.” Dat had te maken met eerlijkheid naar mezelf toe; dat ik durfde toe te geven dat het zo is.

"Ik vond homo-zijn iets heel ergs, zo wilde ik niet bekend zijn. Ik denk dat ik het ook zondig vond."

Het heeft dan ook vrij lang geduurd voordat ik uit de kast kwam. Ik vond homo-zijn iets heel ergs, zo wilde ik niet bekend zijn. Ik denk dat ik het ook zondig vond. Niet dat ik in mijn omgeving negatieve dingen hoorde over homo’s, zo van: “Homo’s zijn vies en zondig”, maar zo ervaarde ik het wel.

‘Ik kende ook geen enkele homo. Homo’s zaten in Amsterdam, maar in de kerk…? Dat kon ik me niet voorstellen. Als er toen ik 16 was bij mij in de kerk een homo was geweest die gewoon belijdend lid was, Avondmaal vierde en een normaal leven leidde, dan was het voor mij heel anders geweest. Ik kende geen enkel positief verhaal over homo’s."

Gedatet met een meisje
"Toen ik 21 of 22 was, ben ik in therapie gegaan bij Different (noot van de redactie: een evangelische hulporganisatie waarvan beweerd werd dat men deed aan homogenezing; opgeheven in 2020). Ik ging daarnaartoe omdat ik wilde genezen, maar die bedoeling zat meer aan mijn kant dan aan hun kant. Ik kijk redelijk positief terug op deze periode. Met de kennis van nu zou ik niet meer voor zo’n therapie kiezen, maar het heeft me geleerd om erover te praten en om goed naar mezelf te kijken.

"Ik ben er niet blij mee dat ik homo ben, maar ik denk ook: God zal er heus wel een plan mee hebben."

Later heb ik ook gedatet met een meisje. Dat was best leuk, maar ik merkte ook: er klopt iets niet. Iemand zei toen tegen me: “Dat moet je met haar bespreken.” Na veel gesprekken hebben we er toen samen een punt achter gezet. Dat zal rond m’n 25e geweest zijn. Pas vanaf dat moment wist ik definitief: “Ik ben dus echt homo, een heterorelatie is geen optie. Dit is waar ik het mee moet doen.”’

Aan de ene kant was het wel een teleurstelling dat mijn gebeden om bevrijding van mijn homoseksuele gevoelens niet verhoord werden. Tegelijkertijd zeg ik nu: “Ik ben blij dat die gebeden niet verhoord zijn.” Want dan was ik een heel ander mens geweest. Als ik op m’n 16e verkering had gehad, was ik misschien op m’n 20e getrouwd en dan had ik misschien helemaal niet de mogelijkheid gehad om – na mijn studie bedrijfskunde – nog theologie te gaan studeren. Ik ben er niet blij mee dat ik homo ben, maar aan de andere kant denk ik: God zal er heus wel een plan mee hebben. Misschien hoort daar wel bij dat ik als homo eigenschappen heb die ik als hetero-man niet had gehad. Homo-zijn betekent in mijn geval dat ik een bepaalde gevoeligheid heb waarmee ik juist ook als predikant tot zegen kan zijn."

Over een andere boeg
"Ik geloof dat God van mij vraagt om geen seksuele relatie aan te gaan. Natuurlijk heb ik best eens gedacht: “Als ik stop met geloven, kan ik wél op zoek naar een relatie. Of ik zou het theologisch over een andere boeg kunnen gooien.” Gelukkig is het nooit een serieuze optie voor me geweest om te stoppen met geloven. Want wat hou je dan over? Dan kun je hoogstens zeggen dat je de mazzel hebt gehad dat je aan het einde van de evolutieketen bent geboren in een rijk Westers land. Dat vind ik echt een zingevingsprobleem. Waar zou ik dan voor bestaan?

De andere theologische boeg heb ik wel serieuzer overwogen. Maar die heeft me uiteindelijk toch niet overtuigd. Als ik kijk naar de lijn van het Oude naar het Nieuwe Testament, zie ik duidelijk dat seksualiteit bedoeld is voor het huwelijk tussen één man en één vrouw. Bovendien staan er zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament duidelijke verboden van seksualiteit tussen twee mannen. Natuurlijk weet ik dat homoseksualiteit toen anders werd beleefd dan nu, maar ik denk dat Paulus wel degelijk heeft geweten van “vrijwillige” homoseksuele relaties. Ook dáár biedt hij geen ruimte voor."

"Mijn homo-zijn is een kruis. Soms is het een zwaar kruis en soms vergeet ik dat het een kruis is."

Kleine au-momentjes
"Zo langzamerhand heb ik er wel vrede mee gekregen dat ik homo ben. Maar er blijven van die kleine au-momentjes, bijvoorbeeld als vrienden verkering krijgen, trouwen en kinderen krijgen. Als single moet je ook alles in je eentje zien te doen. Gezelligheid is iets wat je moet organiseren, want die is er niet automatisch. Daar ben ik op zich wel goed in, maar toch…: ik mis wel eens iemand thuis die zomaar even kan zeggen: “Zullen we even koffiedrinken samen?”

Mijn homo-zijn is een kruis. Soms is het een zwaar kruis en soms vergeet ik dat het een kruis is. Als ik slecht in mijn vel zit, heb ik er last van; als ik goed in m’n vel zit, heb ik er geen last van. Ik moet me meer focussen op ontspanning, vrije tijd, vriendschappen en familie. Want als ik dat niet doe, kom ik slecht in mijn vel te zitten en dan ga ik mezelf zielig vinden. Voor een groot deel is het dus een praktisch probleem met praktische oplossingen. Ik bedoel maar: je kunt het ook té geestelijk maken. Je kunt zeggen dat je een kruis te dragen hebt, maar je kunt ook zeggen: ga vooral sporten op maandagavond."

Gewoon een leuk leven
"Waar ik nog wel eens mee bezig ben, is dit: we hebben het als kerk vaak over waar we tegen zijn als het gaat om homoseksualiteit. Maar waar zijn we nou vóór? Wat hebben we te bieden aan singles in de kerk? Als kerk zijn we een gezin, maar wat betekent dat dan voor homo’s die bewust celibatair leven? Ik vind dat daar meer over nagedacht mag worden. Als Hart van homo’s willen we daar meer aandacht voor vragen.

Volgens mij is het ontzettend belangrijk dat het werk van Hart van homo’s doorgaat, zodat jongeren die ontdekken dat ze homogevoelens hebben, weten: er zijn gelovige mensen die daar gewoon voor uitkomen en verder een heel normaal leven hebben. Misschien zelfs wel gewoon een leuk leven!"

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Hart van homo's. Klik hier om naar de website te gaan.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Israel
Nieuws

Israël bestaat 76 jaar: 'De SGP steunt hen in de strijd'

In een tijd waarin studenten in Nederland hun eigen universiteit afbreken uit solidariteit met Gaza blijft SGP-leider Chris Stoffer pal achter Israël staan. Dinsdag is het precies 76 jaar geleden dat de staat Israël werd uitgeroepen. Reden voor Stoff

Ds. A. A. Egas
Video

CGK-predikant over vernielingen op de UvA: "Wat drift beheerst het woedend heidendom?"

"Wat drift beheerst het woedend heidendom? Misschien heeft u dat ook wel gedacht toen u die aangrijpende, trieste en verschrikkelijke beelden zag van wat er plaatsgevonden heeft op het terrein van de universiteit van Amsterdam", aldus CGK-predikant d

Bert-Jan Ruissen
Video

SGP-Europarlementariër keek met afschuw naar pro-Palestijnse demonstraties: "Schandalig"

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen keek met afschuw naar de pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen dagen op het terrein van Nederlandse universiteiten plaatsvonden. Dat vertelt hij in het programma Uitgelicht!. Bij de demonstraties werd

Opperrabbijn
Column

Hoe ik mijn kans greep tijdens een ontmoeting met onze minister-president

In zijn nieuwe dagboek schrijft opperrabbijn Jacobs over een bijzondere betoging in het Friese Dokkum waar alle kerken van die stad aanwezig waren. Ook vertelt hij over een ontmoeting met demissionair premier Mark Rutte. Helaas heeft de opperrabbijn

Tornado rukt torenspits van kerk in Pennsylvania tijdens kerkdienst
Nieuws

Tornado rukt torenspits van kerk in Pennsylvania tijdens kerkdienst

Zo'n 100 Amerikaanse kerkgangers zijn afgelopen zaterdag tijdens een kerkdienst aan de dood ontsnapt. Dat meldt Religion News Service. De Crossroads Ministries Church in Finleyville werd getroffen door een tornado, met windsnelheden van wel 190 kilom

Reeha
Nieuws

Pakistaanse rechtbank verklaart gedwongen huwelijk christelijk meisje met moslim ongeldig

In Pakistan heeft een familierechtbank een belangrijke juridische overwinning geboekt door het huwelijk van Reeha Saleem, een christelijk meisje dat in 2019 werd ontvoerd op weg naar huis van school, nietig te verklaren. Reeha werd gedwongen te trouw

Ds. Paul Visser
Video

Ds. Paul Visser wijst op de kracht van het evangelie in een seculiere context

Onlangs deelt dominee Paul Visser zijn persoonlijke ervaring in het evangelisatiewerk. Als gemeentepredikant, die zich geroepen voelt tot missionair werk, reflecteert hij op zijn roeping, zijn ervaringen en de wijze waarop hij het evangelie deelt met

Carolien Luitjes
Dagelijks leven

Terugkijken: Carolien Luitjes beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is Carolien Luitjes te gast om te spreken over het thema 'Kleur bekennen'. De kleur- en stijladviseur, presentatrice en coach uit Woudenberg

Meerartikelen

bel-angst
Nieuws

Is het echt zo erg gesteld met jongeren?

Als je je oor te luisteren legt, dan hoor je nogal eens dat het niet zo goed gaat met onze jongeren. Op scholen lijkt het aantal ‘probleemgevallen’ toe te nemen en in christelijke gemeenten kan ook nog wel eens de schrik om het hart slaan als er naar

Christenen India
Nieuws

Christenen in India doelwit bij geweld rond verkiezingen

India is de laatste tijd getuige geweest van een aanzienlijke toename van christenvervolging. Fysieke aanvallen, arrestaties op basis van valse beschuldigingen en aanslagen op christelijke instellingen zijn toegenomen, vooral nu er parlementsverkiezi

Rouwkost
Nieuws

Twaalf ouders delen hun verhaal over het verlies van een kind

In het werk van Rouwkost komen we veel ouders tegen die de verbinding met elkaar zijn kwijtgeraakt. Sommigen hebben elkaar wel weer gevonden en sommige ouders hebben elkaar volledig los moeten laten. Dit gaf de motivatie om het boek ‘Vier handen op e

Chris Tomlin
Nieuws

Chris Tomlin naar Nederland voor eerste avondvullende aanbiddingsconcert

Je komt zijn naam regelmatig tegen als je aanbiddingsmuziek van de afgelopen 25 jaar op een rij zet. Maar het is zijn manier van aanbidding leiden die hem al die jaren zo bekend en geliefd heeft gemaakt bij zo’n groot publiek. Chris Tomlin, de Amerik

Jorieke Eijlers
Levensverhaal

Tijdens haar burn-out schreeuwde Jorieke Eijlers het uit tot God: “Hoe diep moet ik nog vallen?”

Jorieke Eijlers is presentatrice bij Groot Nieuws Radio. In die hoedanigheid sprak inmiddels ze met al honderden mensen, onder meer over hun geloof in God. Afgelopen weekend werd ze zelf een keer geïnterviewd toen ze aanschoof in het programma Hour o

Sander & Angela en Ann Michelle Lee
Video

Zing en dans mee met de nieuwe single ‘En daar voorbij’ van Sander & Angela en Ann Michelle Lee

‘En Daar Voorbij’ is de derde single van het aankomend live album van worship duo (en echtpaar) Sander & Angela in samenwerking met Ann Michelle Lee. Een aanstekelijk en energiek nummer, waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten! Context 'En

Maria Korpershoek
Boekfragment

Ogen van honderden kerkgangers volgden iedere avondmaalsganger

Ongeschreven regels zijn een kenmerk van elke cultuur. Ze geven steun en houvast. Mensen weten wat er van hen verwacht wordt en dat vergemakkelijkt het leven van alledag. De veiligheid van die regels ervoer ik als kind ook binnen de reformatorische s

school nigeria
Nieuws

Nigeriaans schoolhoofd voorkomt gijzeling honderden christelijke leerlingen

Dankzij een slimme actie van een schoolhoofd, zijn de levens van honderden christelijke Nigeriaanse kinderen gered. Volgens de organisatie Kerk in Nood werd de school bestormd door gewapende extremisten, maar is alles uiteindelijk goed afgelopen. Gee

Ds. M. Maas
Video

Hervormde predikant legt uit waarom God geen snipper onheiligheid kan verdragen

"De Heere is heilig, en Die kan echt geen snipper onheiligheid in Zijn buurt verdragen. Dat kan God niet hebben", aldus ds. M. Maas. De hervormde predikant preekte onlangs over de brief van Paulus aan de gemeente van Efeze. In deze brief stelt de apo

Jacobs
Nieuws

Opperrabbijn Jacobs wil dat kunstacademie predicaat 'Koninklijk' wordt ontnomen

Opperrabbijn Jacobs heeft in een statement het Koninklijk Huis verzocht om de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag het predicaat Koninklijk te ontnemen. De KABK maakte afgelopen week als eerste Nederlandse onderwijsinstellin

Brazilië
Nieuws

Braziliaanse kerken vangen mensen op die ontheemd raakten na catastrofale overstromingen

Kerken in het zuiden van Brazilië hebben hun deuren geopend om onderdak en hulp te bieden aan door overstromingen getroffen mensen. Verschillende gebieden in het land kampen al weken met ernstige overstromingen. Kerken doen er alles aan om te helpen,

christelijk collectief
Nieuws

Gesteggel over naam christelijke pro-Palestijnse actiegroep

Sinds Hamas op 7 oktober een oorlog met Israël startte door een reeks gruwelijke terreuraanslagen, is de situatie  in dat land ook onder christenen een veelbesproken onderwerp. Actiegroep Kairos-Sabeel maakt zich al maanden hard voor de Palestijnse z