NGK-predikant: "Mensen zijn hier een ster in praktische naastenliefde"

Interview29 april 2024 6 minuten Hannah Westra, Tearfund
samen eten

"In Wageningen zitten veel wereldverbeteraars. Vanuit de kerk hebben we weleens de vraag gehad of we wel groen genoeg zijn." Sinds 2020 is Dick Lagewaard predikant bij de NGK in Wageningen. Een kerk waar veel aandacht is voor de omgeving, zowel op groen als sociaal vlak.

"Hiervoor was ik predikant in Veenendaal en daar stonden altijd veel auto’s geparkeerd rond de kerk. In Wageningen is dat wel anders. Toen het een keer extreem koud en glad was op de weg, stelde ik voor om de dienst maar digitaal te houden. Iemand reageerde toen: ik ken niemand hier die een four wheel drive heeft, dus dat lijkt me verstandig."

Het is een van de voorbeelden die aantoont dat de NGK in Wageningen geen doorsnee-kerk is. Dat komt onder meer doordat veel mensen hier na de universiteit zijn blijven hangen. Dick: "De meesten hebben iets gestudeerd op het gebied van voedselveiligheid of natuurbeheer. Ze zijn hier voortdurend bezig met verduurzamen. Het gaat vaak over het klimaat; mensen komen naar Wageningen omdat ze de wereld willen verbeteren. Onze gemeente wordt ook weleens een uit de kluiten gegroeide studentenclub genoemd. Er is veel aandacht voor het sociale aspect en we eten regelmatig met elkaar thuis."

In hoeverre staat duurzaamheid op de agenda in de kerk?
"Het is niet eens een onderwerp dat veel aan bod komt, maar er is veel aandacht voor. Je hoeft hier echt niet voor te stellen om een BBQ met veel vlees te organiseren, en ook plastic bekertjes komen er niet doorheen. Die duurzaamheidsgedachte zit in de genen. Ik sprak ooit een jongere uit de kerk. Hij was de konijnen eten aan het geven en ik vroeg of ze van hem waren. Daarop reageerde hij dat hij niet vond dat een dier van een mens kan zijn, omdat het geschapen is door God. Hij zei dat God ons gevraagd heeft om voor de dieren en de schepping te zorgen, en niet om het toe te eigenen. Zo’n reactie is heel typerend hier."

"Als we wegwerpplastic zouden gebruiken, weet ik zeker dat er veel brieven worden geschreven aan de kerkenraad."

Dick merkt ook binnen de kringen dat het thema duurzaamheid veel speelt. "De eerste keer dat we bij onze kring kwamen, kregen we een leuke kennismakingsvraag. Wat zou je doen als je onbeperkt geld had en niet meer hoeft te werken? Iemand zei: ik zou bij het wereldnatuurfonds gaan werken, en een ander zei: ik zou alle mijnen waar kinderen werken opkopen en sluiten. De een na de ander had een wens waar wereldverbetering onderdeel van was.  Een enkeling koos ook comfort voor zichzelf, maar het viel ons meteen op dat bijna niemand alleen zou kiezen voor zijn of haar eigen geluk."

Heb je een praktisch voorbeeld van de idealistische denkwijze die veel mensen hebben?
"Een jaar of twee geleden hebben drie gezinnen uit de kerk een huizenblok in Renkum gekocht met vier woningen. Het vierde huis is bedoeld voor ongedocumenteerden. Veel mensen uit de buurt en de gemeente helpen mee om het huis op te knappen. Het wordt echt gezamenlijk gedragen."

Dit specifieke voorbeeld wordt inmiddels mede gesteund door de diaconie. Er wordt voor gecollecteerd, veel gemeenteleden zetten zich in en er wordt regelmatig iets over gedeeld. "Je ziet dat zo’n initiatief heel makkelijk opvolging krijgt. Er is veel onderlinge verbondenheid binnen zo’n sociaal project. Het hart voor duurzaamheid zit vooral in het werk dat mensen doen. Er zijn veel mensen – regelmatig gepromoveerd - die bezig zijn met voedselveiligheid, duurzaamheid en waterbeheer. We hebben geen specifieke initiatieven die uitsluitend op duurzaamheid zijn gericht, maar bij wat we doen letten we heel erg op. Als we wegwerpplastic zouden gebruiken, weet ik zeker dat er veel brieven worden geschreven aan de kerkenraad. Het is hier een bewuste keuze als je keuzes maakt die niet per se heel duurzaam zijn."

"Iedere maandag wordt er gekookt voor 30 tot 50 mensen uit de omgeving. Iedereen kan aanschuiven."

Hoe groen is de preek?
"Ik moet zeggen dat ik hierin geen voortrekker hoef te zijn. Ik leer meer van de gemeente dan zij van mij. De nieuwe generatie pakt het thema duurzaamheid sterk op. Dat motiveert mij ook om er meer mee bezig te zijn. Een fantastisch boek vind ik ‘Het groene hart van het geloof’ van Dave Bookless. Ik heb weleens een hele preek gehouden over duurzaamheid. Aan het eind vroeg ik de gemeente wie er iets wilde delen over hoe zij vormgeven aan een duurzame omgang met de schepping. Iemand die in de aanloop was om lid te worden zei dat hij weleens ging dumpsterdiven in containers bij de supermarkt. Hij vertelde dat er veel wordt weggegooid wat nog goed is en dat het legaal is om dingen uit de container te halen. Daarna durfden meer mensen te reageren. De een kocht weleens tweedehands kleding, de ander haalde vaak overgebleven voedsel op via de app Too Good To Go. Zonder het vingertje op te heffen, inspireerden we elkaar toch."

Welke impact hebben jullie in je eigen omgeving als kerk?
"We zijn jaren geleden een initiatief gestart dat ‘Kom Eet’ heet. Iedere maandag wordt er gekookt voor 30 tot 50 mensen uit de omgeving. Iedereen kan aanschuiven. Sommigen doen dat vanwege beperkt budget, anderen vooral vanwege de sociale contacten. Onze kerk is de motor geweest in de organisatie daarvan, inmiddels wordt het door meerdere kerken en studenten gedragen. We zijn nog steeds actief betrokken. De kringen draaien mee, dus ieder jaar is een kring aan de beurt om een keer te koken. Inmiddels levert de supermarkt ook regelmatig producten die over zijn."

Wat betekent ‘Leven van genoeg’ voor jullie?
"Er zijn veel mensen in onze gemeente die bewust kiezen om ‘klein’ te blijven wonen, of die parttime werken omdat ze er willen zijn voor hun gezin en omgeving. Zij stellen hun financiële criteria voor comfort flink naar beneden. Daar wordt met waardering over gesproken binnen de gemeente. Waarom is het nodig om altijd meer te willen? Tegelijkertijd mag je er ook relaxed mee omgaan, en is het niet nodig om je te verontschuldigen als je een keer voor je eigen comfort kiest. Er zijn veel gedreven mensen bij die hun hele leven inzetten. Beter doen voor de wereld is een levensstijl. Mensen zijn hier een ster in praktische naastenliefde."

"We zijn niet bang om een bepaalde vorm van luxe te hebben, maar realiseren ons ook dat niet alles nieuw hoeft te zijn en zijn de laatste jaren meer gaan minimaliseren."

Dick merkt dat gemeenteleden altijd op zoek zijn naar handvatten en inspiratie over hoe ze als christen keuzes kunnen maken in dit leven. "Dat inspireert en motiveert mij om de preken niet te laten eindigen in hoe het tussen jou en God gaat, maar ook hoe je daar vandaag iets mee kunt. Het daagt mij uit dat mensen daar hier zo mee bezig zijn. Als ik een preek voorbereid, vraag ik me af of mensen er iets mee kunnen in hun eigen dagelijkse leven. Ik wil dat er iets van Gods liefde zichtbaar wordt op de plekken waar ze werken. Er zijn altijd studenten in de dienst. Zij weten dat ze hier iets kunnen met de preek en daarom blijven ze komen, heb ik weleens gehoord."

Ben je zelf veranderd sinds je hier voorganger bent?
"Tot een jaar of vijf geleden hadden mijn vrouw en ik niet zoveel moeite om in een vliegtuig te stappen. Toen de kinderen de deur uit waren, dachten we: nu slaan we letterlijk en figuurlijk onze vleugels uit. Maar de afgelopen jaren hebben we voor vakanties eigenlijk niet meer met het vliegtuig gereisd. Ik zeg niet dat we het nooit meer zullen doen, maar we gaan er wel bewust mee om. We zijn niet bang om een bepaalde vorm van luxe te hebben, maar realiseren ons ook dat niet alles nieuw hoeft te zijn en zijn de laatste jaren meer gaan minimaliseren. Wat we zelf niet meer gebruiken mag doorgegeven worden."

"Ik dacht voorheen dat als je in je boodschap je zicht op de wereld heel serieus zou nemen, dat de inhoud zou vervlakken. Maar het gaat juist heel goed samen. In de groene theologie hoor je steeds vaker het verhaal van Jona. God zegt: ik houd van die mensen en dat vee. Het gaat niet alleen om mensen. God hecht zelf meer waarde aan de schepping dan Zijn kinderen. Die gaan er vaak slechter mee om. Ik ben blij dat er vanuit christenen meer en meer oog komt voor hoe we met de aarde omgaan, zonder dat dit het geheim van de relatie tussen God en mensen overschaduwt."

Bovenstaand verhaal verscheen onlangs op de website van Tearfund en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#326 Jeffrey, Herman van Wijngaarden en Joël Boertjens over LHBTI en een vergeten groep
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

SGP-leider Chris Stoffer
Nieuws

SGP positief gestemd over komst nieuw kabinet: 'Doet recht aan verkiezingsuitslag'

De PVV, VVD, NSC en BBB zijn het gisteren op hoofdlijnen eens geworden over een coalitieakkoord. Dat betekent dat Nederland een nieuw en rechts kabinet tegemoet kan zien. De SGP is positief gestemd over het coalitieakkoord dat door de vier partijen b

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant bindt stelletjes op het hart te wachten met seks voor het huwelijk

"Zoek de verleiding niet op, en denk ook niet dat je sterk genoeg bent om die verleiding wel te kunnen weerstaan. Ga bijvoorbeeld niet samen op vakantie. Zeg niet: 'We zijn zeker van elkaar, maar ik ben ook zeker dat ik sterk genoeg ben om de verleid

Pakistan
Nieuws

Islamitische werkgever in Pakistan duwt christen onder elektrische kafsnijder

De Pakistaanse christen Saima Bibi is onlangs aan de dood ontsnapt. Dat meldt Morning Star News. De 24-jarige Bibi was, samen met haar man, aan het werk op de boerderij van haar twee moslimbazen, toen een van hen arriveerde. De man sleepte de vrouw w

Katholieke priester diep door het stof na zegenen homokoppel als 'heilige echtgenoten'
Nieuws

Katholieke priester door het stof na zegenen homokoppel als 'heilige echtgenoten'

Een katholieke priester heeft zijn excuses aangeboden nadat hij  de term 'heilige echtgenoten' gebruikte bij het zegenen van een homokoppel en zei dat de ringen die ze uitwisselden een 'teken van hun trouw' waren. Dat meldt The Christian Post. Het ga

rouwen
Nieuws

SGP, CDA en ChristenUnie willen betaald rouwverlof invoeren

SGP, CDA en ChristenUnie presenteren donderdag een initiatiefwetsvoorstel om betaald rouwverlof in te voeren. Op dit moment is er in Nederland geen wettelijke verlofregeling voor verliessituaties. De partijen komen met hun voorstel in de Week van het

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt waarom God ons een onverwoestbare identiteit aanbiedt

"In eenheid met Christus biedt God jou een onverwoestbare identiteit, waar niemand iets van af kan doen en waar niemand iets aan kan toevoegen. Omdat God jou door het wonder van het kruis nooit meer los van Christus ziet, heeft Hij jou goedgekeurd en

Open Doors
Nieuws

Steun voor werk Open Doors blijft groeien

De vervolging van christenen wereldwijd intensiveert, zowel in aantal als in heftigheid. Dat constateert Open Doors in haar jaarverslag over het afgelopen jaar. Hoewel die ontwikkeling impact heeft op het werk ‘op het veld’, zag Open Doors Nederland

Ds. J. J. ten Brinke
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormd Capelle aan den IJssel: ds. J. J. ten Brinke

De hervormde gemeente in Capelle aan den IJssel verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt afscheid van Oud-Beijerland. In de Nieuwe Westerkerk volgt hij ds. J. C. Schuurman (emeritaat)

Meerartikelen

woestijn van Judea en Ein Gedi
Verdieping

Wat iedere christen zou moeten weten over de woestijn van Judea en Ein Gedi

Veel mensen denken bij een woestijn aan een grote zandbak. Maar weet je dat er heel veel verschillende woestijnen zijn? Zo is de Woestijn van Judea een rotswoestijn. In Israël noemt men zo’n woestijn een ‘midbar’, een ‘wildernis’. Het is een gebied v

Preekwedstrijd
Nieuws

Preekwedstrijd: wie schrijft de beste preek voor jongeren?

Jongeren vinden het soms lastig om de preek goed te volgen tijdens een kerkdienst. Er worden moeilijke woorden gebruikt of de thema’s raken niet aan hun leven. Hoe kan je er als voorganger of spreker op letten dat je preek aantrekkelijk is voor hen?

Bram Rebergen
Nieuws

Directeur Bram Rebergen vertrekt bij Youth for Christ Nederland

Bram Rebergen, directeur van Youth for Christ Nederland, vertrekt bij de missionaire jongerenorganisatie. Per 1 september 2024 legt hij na een periode van ruim negen jaar zijn werkzaamheden neer. Rebergen is bijna twintig jaar werkzaam geweest voor Y

Sebastiaan van Wessem
Column

Wijs als christen elke loyaliteit aan de islam af

Onze moslimvrienden blijven de mantra herhalen: “Als je de islam omarmt, verlies je Jezus niet. Je leert de waarheid over hem.” Dat klinkt redelijk, maar het probleem is dat de Koran fundamentele Bijbelse waarheden over wie Jezus is ontkent. De belan

‘Wat is Pinksteren?’
Nieuws

Pinksterverhaal uitgelegd in EO-programma ‘Wat is Pinksteren?’

EO-presentator Mirjam Bouwman ontvangt voor het programma 'Wat is Pinksteren?' verschillende gasten op natuurcamping De Veenkuil in Bant. Ze bouwen een knisperend kampvuur waar de verschillende gasten hun verhaal doen rondom Pinksteren. Wat houdt dit

kerkenevent House of Hope
Nieuws

House of Hope organiseert kerkenevent over diaconaat en missionair werk

House of Hope organiseert op woensdag 22 mei een bijeenkomst voor kerken. Tijdens dit kerkenevent gaan de aanwezigen zich verdiepen in de balans tussen Woord en daad. Thema is: Diaconaat & missionair: waar rook is, is vuur!”.  Diaconaat en missionair

Expositie 'Gedreven door de Geest'
Nieuws

Expositie 'Gedreven door de Geest' van Anneke Kaai in Museum Sjoel Elburg

Van 18 mei tot en met 31 augustus 2024 presenteert Museum Sjoel Elburg ‘Gedreven door de Geest’ van kunstenares Anneke Kaai. Twee bekende series zijn deze zomer voor het eerst sinds dertig jaar weer te zien in Museum Sjoel Elburg: de Schepping en de

André van Aarle
Column

Kardinaal Eijk heeft geen hekel aan homoseksuele mensen

We zijn inmiddels ruim een maand verder. Naast de oorlog in Gaza met hongersnood met veel doden en de oorlog in de Oekraïne met de permanente dreiging van Rusland en de moeizame kabinetsformatie was er, zo leek het, nog een belangrijkere kwestie waar

Rob van Houwelingen
Interview

Hoe het Nieuwe Testament Rob van Houwelingen blijft verrassen: “Ik ben nog lang niet uitgeleerd”

Je zou misschien denken dat het Nieuwe Testament voor nieuwtestamentici Rob van Houwelingen en Myriam Klinker- De Klerck nog maar weinig geheimen kent. Maar dan vergis je je: de Bijbel blijft de twee dagelijks verrassen. Zodanig dat zij vorig jaar he

David en Chris
Video

David de Vos gaat gesprek aan met criticaster: "Je gaat op de rechterstoel zitten"

Naar aanleiding van zijn boek Rauw, dat de nodige stof deed opwaaien, maakt David de Vos een videoserie waarin hij het gesprek aangaat met andere christenen. In de eerste aflevering is het meteen vuurwerk, aangezien Chris Verhagen te gast is, bij vel

concertgebouw
Nieuws

Christelijke politici onthutst over cancelen Joodse muzikanten in Amsterdam: 'Haat wordt beloond'

Christelijke politici reageren onthutst op de beslissing van het Amsterdamse Concertgebouw om optredens van Jerusalem Quartet te annuleren. Als reden geeft Het Concertgebouw dat men de veiligheid niet kan garanderen rondom de optredens en recente onr

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant: "Reformatorische gezindte is heel goed in muren bouwen"

"In onze reformatorische gezindte zijn we heel goed in muren bouwen", aldus ds. P. den Ouden. De hersteld hervormde predikant uit Katwijk aan Zee stelde dit in een preek. Den Ouden was aan het denken gezet door een uitspraak van de Engelse predikant