Uitgelicht | Overstroming in Nepal en Bangladesh treft 16 miljoen mensenZeker 600 mensen zijn de afgelopen dagen omgekomen bij de overstromingen in Nepal en Bangladesh. In totaal zijn ruim 16 miljoen mensen in de regio getroffen en is er meer dan 510.400 hectare bebouwde grond vernietigd. Kerk in Actie en ICCO bieden nu al noodhulp aan slachtoffers door het bieden van voedsel en veilig drinkwater. "Onze teams in Nepal en Bangladesh zijn al op de grond na het afronden van de behoeftenbeoordeling", zegt Pepijn Trapman die als regional manager van Kerk in Actie en ICCO South & Central Asia aanwezig is in het getroffen gebied. 

Meer dan een derde van Bangladesh en Nepal staat onder water en het regent nog steeds. Volgens lokale autoriteiten is dit de grootste overstroming sinds 1988. De situatie is zo ernstig dat de watersnood tot de heftigste humanitaire crisis in tientallen jaren kan uitgroeien. De overstromingen zorgen voor een wanhopige situatie. Er is onvoldoende toegang tot voedsel, veilig onderdak, veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen, levensonderhoud en adequate voeding. Verdrinking, beten van waterslangen, ingestorte huizen en modderstromen zorgden nu zeker 600 doden.

Onze hulp: water, voedsel, mensen redden
Kerk in Actie en ICCO bieden hulp in het getroffen gebied. "Samen met onze lokale partners bieden we noodhulp aan 2000 families in het Gaiabndha district in Bangladesh en 600 families in het Rautahat district in Nepal. Met helikopters leveren we voedsel in gebieden die door het water zijn afgesloten van de buitenwereld, aldus Trapman". Naast de directe hulp die bestaat uit € 100.000,- heeft ACT (partner van Kerk in Actie en ICCO) ook € 60.000 beschikbaar gesteld voor noodhulp. ACT Alliance werkt sinds 2004 in Bangladesh om te zorgen dat mensen toegang krijgen tot voldoende voedsel.

Een derde van Bangladesh onder water, in Nepal zeker 14 districten getroffen
In Nepal zijn officieel 134 doden geteld, 30 mensen werden alsvermist opgegeven nadat ze werden meegesleurd door het water. ‘Veertien van de in totaal 75 districten in Nepal, met name deze aan de grens met India, zijn getroffen door de overstromingen’, zegt journalist Suresh Achaya van ABC News in Nepal. Volgens het ministerie van Landbouw in Nepal heeft het water de rijstoogst en andere gewassen weggespoeld ter waarde van 65 miljoen euro. Ze vrezen het ergste voor hun economie op korte termijn. Op 18 augustus heeft de overheid ingestemd met buitenlandse steun en hulp om de crisis te boven te komen.

Volgens de regering in Bangladesh staat een derde van het landonder water en blijven de rivieren stijgen waardoor ze elke dag nieuwe gebieden doen overstromen. Het waterpeil in de belangrijkste rivieren van Bangladesh staat hoger dan in 1988, toen een van de dodelijkste overstromingen uit de geschiedenis van het land plaatsvond. Boeren zijn de wanhoop nabij omdat hun rijst- en andere gewassen werden verwoest. De voedselopbrengst van een half miljoen hectare landbouwgrond in 34 districten in Bangladesh werd genadeloos weggespoeld.


Steun nu de slachtoffers in Nepal en Bangladesh
Mensen die het werk van Kerk in Actie en ICCO willen steunen kunnen hun donatie overmaken op NL 89 ABNA 0457 457 457 ter name van Kerk in Actie - Noodhulp Bangladesh en Nepal.