De Gezalfde: Het leven weer op de rails (19)

God22 januari 2018 Matthijs Vlaardingerbroek
gezalfde

Nu de relatie met zijn ouders is hersteld, probeert John zijn leven weer op de rails te krijgen.

John is alles kwijtgeraakt en wat hij nog niet kwijt was, heeft hij na onze kampeertrip in Schotland teruggegeven. Het was ook geen klein bedrag, bijna anderhalf miljoen euro. De afgelopen weken is hij bij veel van zijn ‘slachtoffers’ op bezoek geweest om hen vergeving te vragen en hen zo goed als het nog kan financieel te vergoeden. Nu heeft hij echt niks meer. Om zijn woning in Amsterdam te kunnen aanhouden en in zijn onderhoud te voorzien, heeft hij dringend een baan nodig.

Het liefst zou John werken in een christelijke functie. Dit is wat hij gewend is. Maar een nieuwe baan in de evangelische hoek van ons land kan hij volgens mij wel schudden. Iemand die zo gevallen is als John, is afgeschreven. Zelfs al heeft hij een werkelijk herstel meegemaakt. In de charismatische hoek ligt het gelukkig net wat anders. Ik weet niet waarom, maar mensen zijn hier eerder geneigd om iemand een tweede kans te geven. John kan directeur worden van een kleine charismatische uitgeverij in Barneveld. Het is niet echt wat hij wil, maar het is het beste wat hij kan krijgen. John geeft zijn woning in Amsterdam op en verhuist naar de Veluwe.

“Hoe kun je nu een relatie aangaan met je psychologe? vraag ik hem.”

In Schotland heeft hij mij verteld dat hij gesprekken wilde aangaan met een christelijke psycholoog om nog een aantal dingen uit zijn verleden door te spreken en te verwerken. Hij houdt zijn woord en neemt contact op met een christelijke psychologe in Ede. Een paar maanden later belt hij mij op dat hij goed nieuws heeft. Hij heeft een nieuwe vriendin. Iemand die helemaal bij hem past. Ze is ook christen en samen gaat dit het helemaal worden. Ik ben enthousiast voor hem totdat hij mij vertelt dat zijn nieuwe vriendin zijn christelijke psychologe is. “Hoe kun je nu een relatie aangaan met je psychologe?” vraag ik hem. John vertelt mij dat ze pas nadat de sessies met haar geëindigd waren een relatie hebben gekregen, dat ze er goed over hebben nagedacht, maar dat ze het allebei willen proberen. Hij is zo gelukkig!

Drie weken later staat John ineens bij ons voor de deur. Ik ben niet thuis, maar Jessie laat hem binnen en geeft hem koffie. Het gaat niet goed met John. Zijn relatie met de psychologe is uit en de baan als directeur van een uitgeverij past helemaal niet bij hem. Hij gaat op zoek naar een nieuwe baan. John vindt een andere baan als salesmanager van een groot bedrijf in Apeldoorn. Gewoon een seculiere baan, maar het past bij hem. Hij verhuist opnieuw en vindt een leuk appartement in Apeldoorn.

“We hebben de meest diepe, ontroerende, grappige diensten die ik ooit heb meegemaakt. Zo mooi!”

Als ik een half jaar later bij hem op bezoek ga om zijn nieuwe plek te bekijken, verwelkomt hij me met open armen. Ik ben blij om te zien dat wij eindelijk echte vrienden zijn geworden. Vol interesse vraagt hij me vanalles over hoe het met mij gaat en met Jessie en de kinderen. Als ik vraag hoe het met hem gaat, vertelt hij vol blijdschap dat hij sinds kort weer contact heeft met zijn kinderen. Het contact is nog pril en aftastend, maar het is er wel. Ze zijn laatst zelfs met zijn drieën bij hem komen eten.

John gaat ook sinds een paar maanden weer naar een kerk. Niet naar een charismatische of evangelische gemeente, omdat dit waarschijnlijk nog te gevoelig ligt, maar naar de PKN gemeente in zijn buurt. Enthousiast vertelt hij dat hij via de kerk iets leuks op het spoor is gekomen. Ik vraag me af of het weer om een vrouw gaat, maar als ik John dit vraag, begint hij hard te lachen. Hij neemt me mee naar zijn computer en laat me allemaal foto’s zien van een kerkviering van mensen met een verstandelijke beperking. “Dit is wat ik nu elke maand doe. Ik werk mee aan het organiseren van diensten voor verstandelijk gehandicapte mensen. Prachtig mooi is dat! Vroeger probeerde ik hen altijd wat op afstand te houden. Vooral omdat ik me geen raad wist hoe ik me rond hen moest opstellen, maar ik heb mijn angst overwonnen en ik ben echt van ze gaan houden. We hebben de meest diepe, ontroerende, grappige diensten die ik ooit heb meegemaakt. Zo mooi!”

Als ik hem vraag of hij mag preken, begint hij weer te lachen. “Nee, ik preek nog niet. Ik verwelkom ze, praat me ze, breng ze soms naar het toilet, schenk koffie; dat soort dingen.” Ik kijk hem vragend aan. “En nee, het is geen boetedoening. Ik doe dit niet om iets goed te maken of omdat ik deze mensen zo zielig zou vinden. Ik doe het gewoon omdat ik er enorm van geniet. Trouwens zou jij niet een keertje met je buikspreekpop een verhaal voor hen willen vertellen? Dat vinden ze geweldig, man.”

Zo sta ik twee maanden later in een volgepakte kerkzaal met mijn buikspreekpop voor deze mensen een verhaal uit de bijbel te vertellen. Er wordt tijdens mijn verhaal gelachen, gegild en geroepen. Vooral als mijn pop er lekker tegendraads ingaat. Aan het eind van de dienst, als alle bezoekers weer weggebracht zijn, stelt John me voor aan Suzanne, een van de teamleden. We gaan na afloop nog wat met elkaar drinken in een restaurant. Het is overduidelijk dat beiden flink verliefd zijn. John heeft Suzanne tijdens de maandelijkse vieringen leren kennen. Ze komt zelf uit een andere PKN gemeente in Apeldoorn, maar gaat sinds een paar weken met John mee naar zijn kerk. Ik vind het een leuke meid. Ze is zo’n vijftien jaar jonger dan John, maar lijkt hem goed aan te kunnen.

“Het is overduidelijk dat ze flink verliefd zijn. Suzanne is vijftien jaar jonger dan John, maar lijkt hem goed aan te kunnen.”

Zeven maanden later – het is inmiddels 2023 – trouwen ze. Het nieuws over hun aankomende bruiloft is al snel op internet uitgelekt. Meerdere sites, forums en blogs spreken er schande van dat John al weer zo snel durft te hertrouwen. Snel? Het is maar hoe je het bekijkt. John is meer dan twee jaar geleden gescheiden. De vraag is natuurlijk: mag een gescheiden man, in het bijzonder een overspelige gevallen voorganger, opnieuw trouwen? Het antwoord op de meeste sites die ik bezoek is duidelijk: ‘nee’!

Ach, Jessie en ik hebben de afgelopen maanden een paar keer met John en Suzanne opgetrokken. We denken dat ze goed bij elkaar passen. Suzanne is een heel ander type dan Annelies. En John is nu een ander mens. Ik weet dat je dit zo gemakkelijk kan zeggen. Het klinkt zo evangelisch: ‘Jezus vergeeft, verandert mensen, en dan komt het helemaal goed’. Zo eenvoudig, zo goedkoop! Ik heb John de afgelopen twee jaar goed leren kennen en ik heb gezien dat bekering en herstel helemaal niet goedkoop zijn. Behalve zijn 1,2 miljoen euro heeft het hem echt alles gekost. En nog gunnen de mensen hem het licht in de ogen niet. Natuurlijk weten ze niet precies wat zich allemaal in zijn leven heeft afgespeeld. Ze zien alleen maar de gescheiden voorspoedvoorganger die viel en nu zijn jonge vriendinnetje trouwt…

Gelukkig is het toch een feestelijke dag. John heeft gevraagd of ik getuige wil zijn van zijn huwelijk. Ook dit is van tevoren uitgekomen en uitgebreid op het internet gebracht. Het heeft me de afgelopen weken al een paar spreekbeurten in het land gekost. ‘Waar je mee omgaat, word je mee besmet’, is de achterliggende gedachte. Mensen kunnen niet begrijpen dat ik mijn goedkeuring aan dit huwelijk geef en hier ook nog getuige van wil zijn. Hoe kan ik dat nou doen? Omdat ze John als een grote boef zien, ben ik nu ineens ook een boef en niet meer waardig voor hun gemeente. Het verbaast me dat er nog echt gemeentes zijn die mij daardoor niet meer als spreker willen hebben. Hoewel ik er niet echt wakker van lig, doet het wel iets met me. Natuurlijk blijven er nog genoeg spreekbeurten en workshops over, maar daar gaat het niet om. In één keer hoor ik er bij een bepaalde groep christenen in Nederland ook niet meer bij. Het raakt me eigenlijk meer dan ik van te voren had kunnen bedenken.

“Omdat ik meewerk aan het huwelijk van John, zijn er gemeenten die mij niet meer als spreker willen hebben.”

Natuurlijk zijn dit dingen die je op de dag zelf van je af moet zetten. John is in ieder geval dolgelukkig. Hij belde me van de week nog dat het nu zeker was dat zijn kinderen ook gingen komen en dat ze er de hele dag als daggasten bij zouden zijn. Ik hoor het hem nog steeds zeggen: “Naast het trouwen, vind ik dat het fijnste wat er is, dat ook zij erbij zijn.”

Tijdens de trouwdienst zijn niet alleen zijn kinderen erbij, maar ook alle bezoekers van de maandelijkse vieringen waar John en Suzanne bij betrokken zijn. Dit maakt het tot een ietwat chaotische feestelijke dienst vol plezier, gezang en gelach. Ik denk dat ik in tijden niet meer zoveel plezier heb meegemaakt in een trouwdienst. Vanzelfsprekend is er tijdens de dag ook tijd voor reflectie. Zowel John als Suzanne kijken tijdens het diner voor daggasten kort terug op hun leven en hoe zij tot vandaag gekomen zijn. Het verrast me niet dat John zichzelf hierin niet spaart, maar eerlijk vertelt wat er in zijn leven allemaal gebeurd is en uiteindelijk terugkomt bij de genade van God.

‘s Nachts in de auto op weg naar huis verwonderen Jessie en ik ons erover hoe God uiteindelijk toch nog herstel kan brengen in een hopeloze rotzooi. Werkelijk wonderbaarlijk!

- wordt donderdag vervolgd - 

'De Gezalfde’ is een spannend feuilleton in dagboekstijl, geschreven door Matthijs Vlaardingerbroek. Elke maandag en donderdag staat een nieuwe aflevering online. Deze serie is volledig fictief. Hoewel gebeurtenissen zoals beschreven in ‘De Gezalfde’ herkenning zullen oproepen bij mensen die bekend zijn met de mores in bepaalde evangelische en charismatische gemeenten en organisaties in Nederland, berust elke gelijkenis met bestaande personen, gemeenten en situaties op louter toeval. Ook is het niet zijn opzet om met deze serie evangelische en charismatische christenen of kerken op de hak te nemen, maar veel meer dieperliggende dynamieken bloot te leggen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#326 Jeffrey, Herman van Wijngaarden en Joël Boertjens over LHBTI en een vergeten groep
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Pete Greig
Preekverslag

Volgens Pete Greig maakt Gods aanwezigheid ons anders

Zoals Mozes ervoor koos niet zonder Gods aanwezigheid verder te gaan naar het beloofde land, moeten ook Nederlandse christenen steeds weer kiezen voor Gods nabijheid. Dat is de boodschap van de Britse voorganger en aanjager van de gebedsbeweging 24/7

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over man die uit de homoscene stapte: "Gods Woord was raak"

"Hij is uit de homoscene gestapt en kwam tot geloof in de Heere Jezus. Op scholen vertelt hij nu wat voor grote dingen God in Zijn leven heeft gedaan. Dat is Gods genade, en dat kan ook in uw en jouw leven. Het kan echt voor de slechtsten, omdat God

Ani
Video

Ani's dochter raakte ernstig gewond bij inslag mortiergranaat: "Ik zag een vreselijke hoofdwond"

Tijdens de oorlog in Syrië raakt Maria, de nog jonge dochter van Ani, door een mortiergranaat ernstig gewond aan haar hoofd. Ani gaat samen met haar man en dochter een moeilijke tijd door. Hoewel het beter gaat, komen ze af en toe nog nieuwe probleme

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit dat eenheid in Christus verschil in leer en beleving overstijgt

"Onze individuele eenheid met Christus vormt de basis van onze gezamenlijke eenheid in Christus, daarom verbindt het avondmaal ons niet alleen met Hem maar ook met elkaar. De band van eenheid die verschil in leer en beleving overstijgt. We zijn broer

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt ziet antisemitisme angstvallig toenemen: "De geschiedenis lijkt zich te herhalen"

"De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn we misschien niet vergeten, maar de vraag is wel: hebben we onze lessen daaruit getrokken en doen we er vandaag ons voordeel mee? Want ondanks dat heel veel mensen roepen: ‘dat nooit meer’, lijkt de ge

Gods Geest
Verdieping

Vuur van Gods Geest brandt uit: afgoden en zonden gaan in rook op

Met Pasen worden in het oosten en noorden van het land paasvuren ontstoken, een traditie uit de tijd van de Germanen. Het vuur was bij hen een offer aan de god Ostara en een teken van vruchtbaarheid. In de Bijbel komen wij het teken van vuur onder an

Joke Buis
Nieuws

Christelijke zangeres Joke Buis lanceert nieuwe EP: ‘Hoe ik je zie'

Het lijkt een ongeschreven regel: de mooiste (en vaak ook beste) liedjes zijn die waar je iets in herkent. Een gevoel, een beschrijving, een situatie. De christelijke zangeres Joke Buis kent de kracht van wat zo'n lied met je doet maar al te goed. En

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Hoe herken je de Heilige Geest in je leven?

Het is Pinksteren, we vieren de gave van de Geest aan Maria en de Leerlingen. De Kerk wordt op weg gezet om de wereld in te gaan, om te getuigen van het Evangelie. De Geest maakt ons nieuwe mensen, zet ons op een nieuwe weg. We krijgen een bijzondere

Meerartikelen

Wycliffe Bijbelvertalers
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers: "Het verlangen naar een Bijbel is ontzettend groot"

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk werd gesticht. Nu, ruim tweeduizend jaar later, ziet Wycliffe Bijbelvertalers nog steeds hoe Gods Woord in de eigen taal mensen v

Marijn Burkunk
Column

Laten we de Heilige Geest weer de allerhoogste autoriteit toekennen

Johannes de Doper was niet zomaar iemand. Hij was Gods heraut om Jezus bij de mensen te introduceren. Hij verkondigde dat Jezus de Zoon van God is, die de zonden van de wereld zou komen wegnemen. Dat hij, Johannes, de mensen doopte met water, maar da

Kees van Helden
Opinie

Wat we kunnen leren van een strafzaak over illegale abortus

Op 18 oktober 2019 werden twee lichamen gevonden in een huis in Diemen. Het waren de Braziliaanse Patricia en het één maand te vroeg geboren kindje van haar en haar vriend Dennis E. Die laatste staat deze week voor de rechter voor een gruwelijk misdr

Anja Haga / Don Ceder
Nieuws

ChristenUnie hamert in Tweede Kamer op komst nieuwe godsdienstgezant

Treuzel niet met benoeming van de nieuwe gezant Godsdienstvrijheid, dat was de oproep afgelopen week van Anja Haga, Europese lijsttrekker voor de ChristenUnie en Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, tijdens het debat over de staat van de

Jan Pool-Opwekking-ds. Alfred van de Weg
Nieuws

Christenen betreuren dat SGP niet naar Opwekking komt: "Gemiste kans"

"Een gemiste kans", zo reageren verschillende christenen via sociale media op het besluit van de SGP om het bezoek aan de Pinksterconferentie Opwekking te annuleren.  Vanwege ‘veel kritische reacties uit de achterban’ heeft de SGP op de valreep beslo

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat een christen zichzelf niet kan redden: "Alleen Hij maakt zalig"

“Uiteindelijk moet de redding van elders komen. Als christenen zeggen we dan: ‘De redding komt niet van een ander, de redding komt van boven.’ We hebben alles van Hem te verwachten. Als Jezus Zich aan u openbaart als uw Zaligmaker, dan is Hij het die

Sekten
Nieuws

Franse christenen verwelkomen nieuwe wet tegen religieuze sekten

Frankrijk heeft een nieuwe wet om zogeheten schadelijke religieuze sekten te bestrijden. Dat meldt Evangelical Focus. De wet past de eerdere wet uit 2001 aan nieuwe situaties aan waarin groepen proberen de vrijheid van burgers psychologisch of fysiek

Concertgebouw
Nieuws

Joodse muzikanten mogen tóch optreden in Amsterdam; concert via livestream te volgen

Aanstaande zaterdag vindt er in het Amsterdamse Concertgebouw tóch een concert plaats van het Jerusalem Quartet. Eerder besloot het Concertgebouw alle optredens van het strijkkwart te annuleren omdat men de veiligheid niet kon garanderen. Daarop reag

PerspectieF
Nieuws

ChristenUnie-jongeren verafschuwen rechts kabinet: 'Zwarte dag voor Nederlandse democratie'

'Na maanden formeren zijn de partijen die al van begin af aan met elkaar in gesprek zijn eruit. Hoewel het goed is dat er na lange tijd zicht is op een kabinet, betekent dit akkoord wat betreft PerspectieF een zwarte dag voor de Nederlandse democrati

John Robert Hill Jr.
Nieuws

Ex-gevangene komt tot geloof na ontmoeting met God in gevangeniscel

Een voormalige gevangene die op zoek was naar roem, geld, drugs en vrouwen, zegt dat zijn leven radicaal veranderd is na een ontmoeting met de Heilige Geest in zijn gevangeniscel. Dat meldt CBN News.  Het gaat om John Robert Hill Jr., beter bekend al

SGP Opwekking
Nieuws

SGP toch niet naar Opwekking vanwege kritische reacties uit de achterban

De SGP heeft besloten om tijdens het Pinksterfeest geen stand te plaatsen op het drukbezochte evangelische festival Opwekking in Biddinghuizen. Dit besluit volgde na kritische reacties uit de achterban, zo liet een woordvoerder van de partij donderda

Jan van Dooijeweert
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Als ik bid heb ik nooit echt het gevoel dat God me hoort'

'In 1 Samuel 2:1 zegt Hanna dat ze niet bang hoeft te zijn, want de Heere is bij haar. Ze is sterk, want de Heere helpt haar. Dat zeggen wel meer mensen in de Bijbel. Zelf ben ik sinds een paar maanden serieus met het geloof bezig, met ook momenten d