Worden christenen in Australië slachtoffer van een controlemaatschappij?

Dagelijks leven25 november 2021 Ben Kruzins
Australië

"Als het lijkt op een rat en het ruikt naar een rat, dan is het waarschijnlijk een rat." Ben Kruzins is voorganger van een baptistengemeente in Nieuw-Zuid-Wales, Australië. Hij ziet in premier Andrews van de deelstaat Victoria "een tiran in de maak" die controle wil verkrijgen over alle facetten van de samenleving. Lees hieronder zijn alarmerende blog.

In Australië nam de Victorian Legislative Assembly een nieuwe stap in hun strijd tegen geloofsinstituten door een nieuwe gelijkheidswet aan te nemen. De wet gaat nu door naar een soort Eerste Kamer, waar de wet nader wordt bekeken.

In essentie probeert deze wet de religieuze uitzonderingen van gelijke kansen te beperken op het gebied van seksualiteit en de burgerlijke staat. De nieuwe toevoeging aan de wet zorgt ervoor dat christelijke organisaties bestraft kunnen worden als zij op basis van orthodox-christelijke waarden mensen buitensluiten vanwege hun seksuele geaardheid of ongehuwd samenwonen. Bij het aannemen van personeel door kerken wordt hier nog wel een uitzondering voor gemaakt. Door deze wet worden christelijke organisaties kwetsbaarder voor aanvallen van buitenaf. 

Door deze wet worden christelijke organisaties kwetsbaarder voor aanvallen van buitenaf. 

De nieuwe wetgeving houdt in dat ouders van christelijke scholen in de staat Victoria het recht verliezen om hun kinderen naar scholen te sturen die overeenkomen met hun geloof en die worden vertegenwoordigd door leraren en personeel die dat geloof ook representeren. 

Scholen, kerken en andere christelijke organisatie worden serieus beperkt in het creëren van een omgeving die recht doet aan hun geloof en voldoet aan de verwachtingen van ouders en hun kinderen.

De wet gaat er waarschijnlijk gewoon komen ondanks de oproep van 695 voorgangers die opriepen tot het terugtrekken van de wet. 12.800 mensen stuurden de minister-president een e-mail met dezelfde vraag.

Nadat hij begin dit jaar 'conversietherapie' in de ban deed maakt het Daniel Andrews, premier van deelstaat Victoria, kennelijk weinig uit dat er zoveel geruchten rond hem gaande zijn dat hij alle handel, familiezaken en het geestelijk leven van mensen wil controleren.

Door de desbetreffende Suppression Conversion Practices Prohibition Bill is het voor geestelijk leiders strafbaar om iemand van advies te voorzien wanneer hij worstelt met seksuele gevoelens voor mensen van hetzelfde geslacht. Ook voor ouders is het nu illegaal om hun eigen kinderen te adviseren niet van geslacht te veranderen als ze dat wel willen.

Door het wetsvoorstel is het voor geestelijk leiders strafbaar om iemand van advies te voorzien wanneer hij worstelt met seksuele gevoelens voor mensen van hetzelfde geslacht.

Ook een welzijns- en gezondheidswet werd afgelopen week met veel bombarie voorgesteld door de regering van Andrews. Hiermee zou uiteindelijk ongelimiteerde macht bij de premier van Victoria en zijn minister van Volksgezondheid moeten komen te liggen, voor onbepaalde tijd. Zonder enige rechterlijke of parlementaire supervisie.

Daarmee zou de staat het recht hebben om mensen te verwijderen of te verbannen van welke activiteit of samenkomst dan ook als ze dat "in het belang van de publieke volksgezondheid" vinden.

In werkelijkheid kan deze maatregel de minister van Volksgezondheid de mogelijkheid geven om mensen te beperken vanwege hun politieke ideeën wanneer hij denkt dat dit noodzakelijk is voor het beschermen van de volksgezondheid. 

Het enige wat de premier hoeft te doen om dit voor elkaar te krijgen is er een 'pandemie uitspraak' van te maken. Daar is geen toestemming van het parlement voor nodig. De regels zouden ook al in kunnen gaan als er enige sprake is van een potentiële dreiging van een pandemie.

De regering van Andrews is eropuit om alle facetten van dit leven te controleren.

In een open brief van 25 vooraanstaande kwaliteitscontroleurs in Victoria wordt bezwaar gemaakt tegen deze mogelijkheid. "Als de wet wordt aangenomen dan kan de Victoriaanse regering ongehinderd de staat regeren, zonder parlementaire supervisie en zonder toezicht van de rechterlijke macht", stond er in de brief.

Gelukkig is deze coronagerelateerde wet op het laatste moment een halt toe geroepen door het Australische Hogerhuis, de wet wordt nu vertraagd.

Maar niemand zou verbaasd moeten zijn door deze laatste poging van Andrews, zeker gezien het feit dat Melbourne veel langer in lockdown ging dan andere steden in de wereld. Een volledige vaccinatie is vereist voor bijna elk denkbaar werk buitenshuis. 

Als je je bedenkt dat de premier een wet heeft ontworpen die hem bijna ongelimiteerde macht geeft; zijn inwoners heeft onderworpen aan de strengste en langste lockdown; en bereid is om ongevaccineerden definitief buiten de maatschappij te zetten, dan is er geen twijfel meer over mogelijk dat de regering van Andrews eropuit is om alle facetten van dit leven te controleren.

Als het lijkt op een rat en het ruikt naar een rat, dan is het waarschijnlijk een rat. Waar rook is, is vuur. Daniel Andrews is een tiran in de maak en is gezien zijn nieuwe wetten richting christenen bezig om het christelijk geloof in zijn land naar zijn hand te zetten. Dit is iets waar christenen tegen moet strijden in gebed.

Ben Kruzins is pastor van de Hub Baptist Church in de Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Bovenstaand artikel verscheen eerder deze week op de site van Christian Today.

Praatmee

Beluister onze podcast

#326 Jeffrey, Herman van Wijngaarden en Joël Boertjens over LHBTI en een vergeten groep
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Pete Greig
Preekverslag

Volgens Pete Greig maakt Gods aanwezigheid ons anders

Zoals Mozes ervoor koos niet zonder Gods aanwezigheid verder te gaan naar het beloofde land, moeten ook Nederlandse christenen steeds weer kiezen voor Gods nabijheid. Dat is de boodschap van de Britse voorganger en aanjager van de gebedsbeweging 24/7

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over man die uit de homoscene stapte: "Gods Woord was raak"

"Hij is uit de homoscene gestapt en kwam tot geloof in de Heere Jezus. Op scholen vertelt hij nu wat voor grote dingen God in Zijn leven heeft gedaan. Dat is Gods genade, en dat kan ook in uw en jouw leven. Het kan echt voor de slechtsten, omdat God

Ani
Video

Ani's dochter raakte ernstig gewond bij inslag mortiergranaat: "Ik zag een vreselijke hoofdwond"

Tijdens de oorlog in Syrië raakt Maria, de nog jonge dochter van Ani, door een mortiergranaat ernstig gewond aan haar hoofd. Ani gaat samen met haar man en dochter een moeilijke tijd door. Hoewel het beter gaat, komen ze af en toe nog nieuwe probleme

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit dat eenheid in Christus verschil in leer en beleving overstijgt

"Onze individuele eenheid met Christus vormt de basis van onze gezamenlijke eenheid in Christus, daarom verbindt het avondmaal ons niet alleen met Hem maar ook met elkaar. De band van eenheid die verschil in leer en beleving overstijgt. We zijn broer

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt ziet antisemitisme angstvallig toenemen: "De geschiedenis lijkt zich te herhalen"

"De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn we misschien niet vergeten, maar de vraag is wel: hebben we onze lessen daaruit getrokken en doen we er vandaag ons voordeel mee? Want ondanks dat heel veel mensen roepen: ‘dat nooit meer’, lijkt de ge

Gods Geest
Verdieping

Vuur van Gods Geest brandt uit: afgoden en zonden gaan in rook op

Met Pasen worden in het oosten en noorden van het land paasvuren ontstoken, een traditie uit de tijd van de Germanen. Het vuur was bij hen een offer aan de god Ostara en een teken van vruchtbaarheid. In de Bijbel komen wij het teken van vuur onder an

Joke Buis
Nieuws

Christelijke zangeres Joke Buis lanceert nieuwe EP: ‘Hoe ik je zie'

Het lijkt een ongeschreven regel: de mooiste (en vaak ook beste) liedjes zijn die waar je iets in herkent. Een gevoel, een beschrijving, een situatie. De christelijke zangeres Joke Buis kent de kracht van wat zo'n lied met je doet maar al te goed. En

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Hoe herken je de Heilige Geest in je leven?

Het is Pinksteren, we vieren de gave van de Geest aan Maria en de Leerlingen. De Kerk wordt op weg gezet om de wereld in te gaan, om te getuigen van het Evangelie. De Geest maakt ons nieuwe mensen, zet ons op een nieuwe weg. We krijgen een bijzondere

Meerartikelen

Wycliffe Bijbelvertalers
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers: "Het verlangen naar een Bijbel is ontzettend groot"

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk werd gesticht. Nu, ruim tweeduizend jaar later, ziet Wycliffe Bijbelvertalers nog steeds hoe Gods Woord in de eigen taal mensen v

Marijn Burkunk
Column

Laten we de Heilige Geest weer de allerhoogste autoriteit toekennen

Johannes de Doper was niet zomaar iemand. Hij was Gods heraut om Jezus bij de mensen te introduceren. Hij verkondigde dat Jezus de Zoon van God is, die de zonden van de wereld zou komen wegnemen. Dat hij, Johannes, de mensen doopte met water, maar da

Kees van Helden
Opinie

Wat we kunnen leren van een strafzaak over illegale abortus

Op 18 oktober 2019 werden twee lichamen gevonden in een huis in Diemen. Het waren de Braziliaanse Patricia en het één maand te vroeg geboren kindje van haar en haar vriend Dennis E. Die laatste staat deze week voor de rechter voor een gruwelijk misdr

Anja Haga / Don Ceder
Nieuws

ChristenUnie hamert in Tweede Kamer op komst nieuwe godsdienstgezant

Treuzel niet met benoeming van de nieuwe gezant Godsdienstvrijheid, dat was de oproep afgelopen week van Anja Haga, Europese lijsttrekker voor de ChristenUnie en Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, tijdens het debat over de staat van de

Jan Pool-Opwekking-ds. Alfred van de Weg
Nieuws

Christenen betreuren dat SGP niet naar Opwekking komt: "Gemiste kans"

"Een gemiste kans", zo reageren verschillende christenen via sociale media op het besluit van de SGP om het bezoek aan de Pinksterconferentie Opwekking te annuleren.  Vanwege ‘veel kritische reacties uit de achterban’ heeft de SGP op de valreep beslo

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat een christen zichzelf niet kan redden: "Alleen Hij maakt zalig"

“Uiteindelijk moet de redding van elders komen. Als christenen zeggen we dan: ‘De redding komt niet van een ander, de redding komt van boven.’ We hebben alles van Hem te verwachten. Als Jezus Zich aan u openbaart als uw Zaligmaker, dan is Hij het die

Sekten
Nieuws

Franse christenen verwelkomen nieuwe wet tegen religieuze sekten

Frankrijk heeft een nieuwe wet om zogeheten schadelijke religieuze sekten te bestrijden. Dat meldt Evangelical Focus. De wet past de eerdere wet uit 2001 aan nieuwe situaties aan waarin groepen proberen de vrijheid van burgers psychologisch of fysiek

Concertgebouw
Nieuws

Joodse muzikanten mogen tóch optreden in Amsterdam; concert via livestream te volgen

Aanstaande zaterdag vindt er in het Amsterdamse Concertgebouw tóch een concert plaats van het Jerusalem Quartet. Eerder besloot het Concertgebouw alle optredens van het strijkkwart te annuleren omdat men de veiligheid niet kon garanderen. Daarop reag

PerspectieF
Nieuws

ChristenUnie-jongeren verafschuwen rechts kabinet: 'Zwarte dag voor Nederlandse democratie'

'Na maanden formeren zijn de partijen die al van begin af aan met elkaar in gesprek zijn eruit. Hoewel het goed is dat er na lange tijd zicht is op een kabinet, betekent dit akkoord wat betreft PerspectieF een zwarte dag voor de Nederlandse democrati

John Robert Hill Jr.
Nieuws

Ex-gevangene komt tot geloof na ontmoeting met God in gevangeniscel

Een voormalige gevangene die op zoek was naar roem, geld, drugs en vrouwen, zegt dat zijn leven radicaal veranderd is na een ontmoeting met de Heilige Geest in zijn gevangeniscel. Dat meldt CBN News.  Het gaat om John Robert Hill Jr., beter bekend al

SGP Opwekking
Nieuws

SGP toch niet naar Opwekking vanwege kritische reacties uit de achterban

De SGP heeft besloten om tijdens het Pinksterfeest geen stand te plaatsen op het drukbezochte evangelische festival Opwekking in Biddinghuizen. Dit besluit volgde na kritische reacties uit de achterban, zo liet een woordvoerder van de partij donderda

Jan van Dooijeweert
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Als ik bid heb ik nooit echt het gevoel dat God me hoort'

'In 1 Samuel 2:1 zegt Hanna dat ze niet bang hoeft te zijn, want de Heere is bij haar. Ze is sterk, want de Heere helpt haar. Dat zeggen wel meer mensen in de Bijbel. Zelf ben ik sinds een paar maanden serieus met het geloof bezig, met ook momenten d