Het bekeringsverhaal van een ex-imam: "Waarom zou je het niet eens met Jezus wagen?"

Levensverhaal24 april 2024 6 minuten Christianity Today | Dirk van Genderen.
Cedric Kanana
YouTube

“Het bloed van Jezus reinigt mij. Ik prijs U, mijn Verlosser.” "Ik hoorde haar deze woorden zingen toen ik de kerk naderde. Toen ze mij zag, liet het meisje dat op de trommel speelde, haar stokken vallen en rende schreeuwend weg alsof ze een geest had gezien. Met niets anders dan een grafkleed aan liep ik de dienst binnen. Ik, een voormalige islamitische imam, die nu Jezus verkondigde. Bijna had ik in het graf gelegen, nu stond ik hier", vertelt Cedric Kanana.

"Mijn vader, een Hutu, was één van de eerste moslimsjeiks in West-Rwanda. Mijn moeder, een Tutsi, was een heks en priesteres van een inheemse Afrikaanse god. Mijn familie beoefende de volksislam, waarin de islam wordt gecombineerd met traditioneel animisme. Volksmoslims zullen de Koran en Mohammed krachtig verdedigen en vervolgens hun toevlucht nemen tot hekserij, wanneer ze zich bedreigd voelen of voordeel zoeken."

Toegewijd aan Allah
"Nadat mijn vader twee dochters had gekregen en elk bekend offer had gebracht en een beroep had gedaan op Allah en op de Afrikaanse geesten om een zoon, werd ik geboren. Mijn ouders noemden mij Swidiq Kanana. Na mijn bekering heb ik mijn voornaam veranderd in Cedric. Vanaf mijn geboorte wijdde mijn vader mij toe aan Allah, met de zegen om eens leider te worden van de moslimgemeenschap in Rwanda.

Maar deze plannen werden doorkruist toen het land in een burgeroorlog verviel, gevolgd door genocide. De etnische haat verscheurde het land en ook onze familie. Mijn vader scheidde van mijn moeder en trouwde een andere heks, terwijl mijn moeder en haar kinderen alleen achterbleven. Omdat ik voedsel nodig had, ging ik al op negenjarige leeftijd op straat leven. Als tiener leerde ik hoe ik mijn pijn door drugs te gebruiken weg kon stoppen, maar ook hoe het mij voordeel opleverde die drugs te gaan verhandelen, eerst marihuana en later ook cocaïne. Door andere studenten verslaafd te maken, kon ik van hen eisen dat ze moslim moesten worden en dan drugs van mij zouden kunnen kopen. Door mensen zo moslim te maken, probeerde ik de goedkeuring van mijn vader te winnen.

Een christelijke vriendin van mijn moeder vroeg: “Waarom zou je het niet eens met Jezus wagen? Breng Swidiq bij onze dominee.”

Omdat ik de Koran uit mijn hoofd had geleerd, werd ik aangesteld als imam van de moslimschool. Ik verwierf bekendheid als moslimapologeet, door prediking in de openlucht. Weinig christenen in Rwanda begrepen dat het Oude en het Nieuwe Testament bij elkaar horen. Het was voor mij gemakkelijk om Mohammed af te schilderen als de vervulling van de oudtestamentische profetieën."

"Ik leek gek te worden"
"In het laatste schooljaar gebeurde er iets ingrijpends. Terwijl ik me aan het opwarmen was voor een basketbalwedstrijd, leek er iets in mijn hersenen te barsten en werd ik overweldigd door geluiden en wervelende beelden. Ik strompelde rond en probeerde aan het gebrul dat ik hoorde, te ontsnappen. Alles en iedereen was angstaanjagend. Ik was gek aan het worden. De diagnoses varieerden van een drugsgerelateerde psychose tot geestelijke bezetenheid. Er werden ceremonies gehouden en offers aan de goden gebracht, maar er veranderde niets. Mijn moeder bracht mij naar een westers psychiatrisch ziekenhuis in de hoofdstad, waar ik een sterk kalmerend middel kreeg en een aantal maanden bleef.

De moslimleiders gaven de kwade geesten de schuld. In een poging die geesten uit te drijven, plaatsten ze een Koran op mijn hoofd en begonnen koranverzen te reciteren. Plotseling sprong ik op en begon hen te slaan, totdat de politie kwam en mij meenam.
Nadat ik bijna een jaar anti-psychotische medicijnen had geslikt, vroeg een christelijke vriendin van mijn moeder: “Waarom zou je het niet eens met Jezus wagen? Breng Swidiq bij onze dominee.”
We gingen naar de Anglicaanse kerk. De dominee opende de Bijbel en liet mijn moeder het verhaal van de man zien die Jezus smeekte om zijn zoon te genezen, die daarop zei: “Ik geloof Heere, kom mijn ongeloof te hulp” (Markus 9:24)."

"Ik kon de kracht van de Naam van Jezus niet ontkennen."

Bidden en vasten voor genezing
"Deze predikant en vier van zijn gemeenteleden begonnen voor mijn genezing te vasten en baden zeven dagen lang, waarbij ze liederen zongen en mij elke avond de handen oplegden. Op de zevende avond had ik het gevoel alsof ik uit het water naar boven kwam. Ik hoorde telkens de naam Jezus. Toen ik op die avond naar huis liep, wist ik dat Jezus mij had gered, dat Hij sterker was dan de boze geesten, krachtiger dan de westerse geneeskunde en beter dan de Koran. Maar ik kende Hem nog niet.
Wat volgde, was een situatie waarmee veel moslims worden geconfronteerd. Ik kon de kracht van de Naam van Jezus niet ontkennen. Maar als ik de waarheid vertelde, liep ik het risico mijn familie te schande te maken en te worden vermoord. Tijdens salaat, de dagelijkse gebeden, merkte ik dat ik niet meer tot Allah, maar tot Jezus bad.

Dit dilemma duurde zeven maanden, toen ik opnieuw probeerde het laatste jaar van school af te maken. Op een dag, terwijl ik aan een opdracht werkte, ging er iets mis in mijn onderbuik. Het was alsof mijn organen uit elkaar werden getrokken. Elke ademhaling voelde als een snee met een mes. De leraar haastte zich om hulp te halen, toen ik met schuim op mijn mond op de grond viel. Mijn vader nam me mee naar een beroemde westerse arts, die al tientallen jaren in Rwanda was. Hij was verbaasd. “Het gaat slecht”, zei hij, maar er is geen duidelijke medische oorzaak te vinden. Binnen een week begonnen de artsen in dit beste ziekenhuis van Rwanda met palliatieve zorg. Ik raakte volledig verlamd en kon niet meer communiceren.
Rond 21.00 uur werd ik vreselijk alert. Het voelde alsof mijn hart eruit werd getrokken. Ik ervaarde het als een geestelijk gebeuren, alsof ik werd meegevoerd, terwijl mijn hart ongeveer stilstond."

Bijna begraven
Ze waren van plan om me te begraven, de volgende ochtend, twaalf uur later. Mijn graf werd gegraven, mijn lichaam werd gewassen en ik werd gekleed zoals dat gebruikelijk was in de islamitische traditie. Maar opeens begon ik erg te hoesten, gooide het laken opzij en stond op. De mensen renden schreeuwend weg.
Verward keek ik om mee heen en besefte dat ze dachten dat ik gestorven was. Ik keek om me heen, en zag de mensen in shock naar me staren. Maar ik zag ook Iemand anders, ik wist dat het Jezus was.

"Ik wist direct dat het Jezus was. In Zijn aanwezigheid deinsden de demonen ontzet terug en leken te verdampen."

Ik besefte dat er een geestelijke strijd om mijn leven was gevoerd. Ik had vier manvormige figuren gezien, gehuld in met bloed doordrenkte gewaden. Ze hielden een wapen vast in hun handen die er uitzagen als klauwen. Ze bonden me vast, martelden me. Ik weet dat het demonen waren. Eén hield een bijl dreigend boven me, toen er iemand anders binnen kwam. Ik wist direct dat het Jezus was. In Zijn aanwezigheid deinsden de demonen ontzet terug en leken te verdampen.
Ik ervaarde een volkomen rust. Hij hief Zijn handen op en ik zag de littekens in Zijn handen. Hij zei: “Jij behoort tot degenen voor wie Ik stierf. Ontken het niet meer, vertel het aan anderen, onthul het.”

Ik gehoorzaamde de Heere Jezus en ging direct naar een kerk, met mijn grafkleed nog aan. En de afgelopen achttien jaar heb ik anderen over Hem verteld.
Mijn vader en de moslimgemeenschap probeerden mij eerst nog te vermoorden. Later hebben hij, mijn moeder, mijn broers en zussen en velen uit de moslimgemeenschap de Heere Jezus gevonden. Tegenwoordig ben ik een Anglicaanse predikant, die overal heen in Afrika mag preken. Ik roep moslims en inheemse animisten op tot Christus te komen en christenen spoor ik aan om in het licht van de Heere Jezus te wandelen.

De Heere Jezus heeft mij beschermd tijdens verschillende aanslagen op mijn leven. Mijn lichaam is hierdoor getekend, ik ken de betekenis van het lijden, maar ik ervaar ook de zegen van de Heere Jezus over mijn leven."

Bovenstaand verhaal verscheen via Christianity Today in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. Mark de Jager
Video

Ds. Mark de Jager over fors ledenverlies PKN: "Verdrietig, maar niet verbaasd"

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) vierde op 1 mei haar 20-jarig bestaan, maar heeft tegelijkertijd al jarenlang te kampen met een fors ledenverlies. Sterker nog: in de afgelopen tien jaar verliet zelfs een derde van het totaal aantal leden het ker

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant legt uit waarom de kinderzegen niet het eerste doel van het christelijk huwelijk is

"Ik zal maar heel eerlijk zeggen dat ik het ingewikkeld vind als er gezegd wordt dat het krijgen van kinderen het eerste doel van een huwelijk zou zijn. U begrijpt toch wel waarom? Als een huwelijk dan niet met de kinderzegen gekroond wordt, dan zou

Urk
Dagelijks leven

Ondervoede kinderen arriveerden op Urk: het indrukwekkende verhaal van Gerda

Het is de Hongerwinter van 1944. Op Urk staat de dijk vol met mannen, wachtend op een schip met een hele bijzondere lading. Aan boord bevinden zich ruim 80 kinderen, ondervoed en sommigen zelfs op het randje van de dood. Tot deze groep behoren ook Ge

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

Het verkeerde ’drankje’ even omruilen: dat kan niet zomaar

Het is deze week prachtig weer geweest. Misschien heb je vandaag wel even heerlijk op een terras gezeten. Heerlijk in de zon. Gezellig met een vriend of vriendin. Maar wat gebeurde er: de ober bracht voor jou een drankje dat je niet had besteld. Nu i

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Roeping en gehoorzaamheid'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Heilige Grond podcast
Podcast

Waar was God in Auschwitz? In gesprek met Joyce Rondaij

Waar was God in Auschwitz?  is één van de bekendste en indringendste vragen die het geloof in een goede en almachtige God uitdagen. Een vraag die ook in het licht van hedendaagse verschrikkingen op ons af kan komen. Houden onze theologische begrippen

Youth for Christ
Nieuws

Youth for Christ nu op dertig plekken in Nederland actief

Youth for Christ groeit in 2024 naar dertig locaties voor missionair jongerenwerk. De christelijke organisatie heeft vorig jaar en in de eerste maanden van dit jaar locaties erbij gekregen in Gouda, Den Haag, Lansingerland, Brabantse Wal en Amsterdam

'Tijd als deze'
Video

Acht christelijke singer-songwriters lanceren gezamenlijk nieuwe single: 'Tijd als deze'

In de zomer van 2023 schreven de acht singer-songwriters Marjolein Keijzer, Aldith, Wendy ten Wolde, Raïssa, Elisa Ligt, Christie, Marieke Sleurink en Jildou gezamenlijk het lied 'Tijd als deze.' Het lied kwam vandaag uit en is via alle digitale plat

Meerartikelen

Preston Sprinkle
Boekfragment

Is intersekse veroorzaakt door de zondeval?

‘Intersekse’ betekent niet ‘man noch vrouw’. Er zijn meer dan zestien verschillende aandoeningen die geclassificeerd worden als intersekse, ook wel ‘verschillen in geslachtsontwikkeling’ (DSD) of ‘stoornissen in de geslachtsontwikkeling’ genoemd. On

Ds. A. de Reuver
Video

Prof. dr. De Reuver vertelt over Puttense ouderling die wist dat hij kon sterven: "Het kwam op Jezus aan"

"Jezus zegt: 'Ik was er met jou in de dood en Ik kwam eruit.' Dat was het geheim van die ouderling in Putten aan wie ze vroegen: 'Kun je sterven? Want dan zal het er echt op aankomen.' Hij antwoordde: 'Nee. Het is er al op aangekomen. Alles kwam op m

Joe Biden
Nieuws

Katholieke leiders roepen Biden op om zich hard te maken voor een staakt-het-vuren in Gaza

Zo'n 200 katholieke leiders roepen de Amerikaanse president Joe Bidden middels een brief op om om aan te dringen op een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt Religion News Service. In dezelfde brief wordt Biden ook opgeroepen om zich in te zetten voor

Wilkin van de Kamp
Video

In deze video behandelt Wilkin van de Kamp 'de vrolijke ruil' van Maarten Luther

'Want God nam Christus Die geen zonde gedaan heeft en belastte Hem met onze zonden. In ruil daarvoor rekent God de rechtvaardigheid van Christus aan ons toe', deze woorden uit 2 Korinthe 5 brachten bij kerkhervormer Maarten Luther een geestelijke doo

Jeruzalem
Nieuws

Nieuw onderzoek: Jeruzalem was al een belangrijke stad tijdens regeerperiode koning David

Jeruzalem was tijdens de regeerperiode van koning David al een belangrijke stad. Dat is de conclusie uit een nieuw onderzoek dat onlangs verscheen. Lange tijd werd gedacht dat Jeruzalem in die tijd slechts een kleine nederzetting was, maar in werkeli

huwelijksproblemen
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller ervaart problemen na bekering: 'Mijn vrouw wil een echtscheiding'

'Sinds anderhalf jaar heb ik, na bijna twintig jaar geen kerk in mijn leven te hebben gehad, de weg weer gevonden. Inmiddels ga ik bijna belijdenis doen. Dat er een en ander in mij veranderd is heeft mijns inziens te maken met mijn wedergeboorte. Ik

Marco van der Straten
Video

Stichting Veilige Kerk wil grensoverschrijdend gedrag in kerken aanpakken

De Stichting Veilige Kerk wil middels het projectplan 'veilige kerk' stappen zetten om seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de kerk tegen te gaan. Dat vertelde Marco van der Straten, programmamanager van diezelfde stichting, onlangs in het Fami

Christian Verwoerd
Video

Christian Verwoerd lanceert persoonlijk lied over Gods trouw: 'Ik hoop dat het je mag opbouwen'

Voor de tweede keer in korte tijd heeft zanger en liedjesschrijver Christian Verwoerd een nieuw nummer naar buiten gebracht. Het lied ‘Elke dag’ gaat over de trouw van God die Verwoerd zelf mocht ervaren in de afgelopen jaren en is sinds donderdag te

egypte
Nieuws

Egyptische mensenrechtenorganisatie: Veiligheidsdiensten falen in bescherming christenen

Afgelopen week escaleerden de spanningen in twee overwegend christelijke dorpen in Egypte, waarna aanvallen volgden die de christelijke gemeenschap hard raakten. Ondanks voorafgaande waarschuwingen grepen de veiligheidsdiensten niet in, meldt mensenr

ds. Willem Glashouwer
Video

Waarom is er zoveel Jodenhaat? Een gesprek met ds. Willem Glashouwer

Antisemitisme is van alle tijden. Er is geen volk ter wereld zo verjaagd, geplaagd en onderdrukt als het Joodse volk. Ook in het licht van het huidige conflict steekt die haat de kop op. Hoe kan het zijn dat je het onderwerp Israël nauwelijks kunt aa

Tonnie van der Kooij
Video

Kampoverlevende Tonnie van der Kooij zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is de 93-jarige Tonnie van der Kooij te gast in Hour of Power. Van der Kooij weet wat het is om in gevangenschap te leven, want tussen haar elfde en vijftiende levensjaar zat ze in een Jappenkamp opgesloten. Desondanks was en is ze alt

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Jaap de Bruine

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Jaap de Bruine te gast. Hij kwam in 1972 in Spanje aan als zendeling en is sindsdien niet meer weggegaan. In deze aflevering horen we onder meer over een bijzondere evangelisatie-actie in Madrid begin