De gevaarlijke oplossing die David de Vos aanbiedt

Opinie10 april 2024 7 minuten Jan-Willem Grievink
Jan-Willem Grievink

Het valt niet mee om eraan te ontkomen. Zelfs al zou je het niet willen, dan nog gaat het rauw op je dak vallen. Of… het valt als ‘rouw’ op je hart… Het boek ‘Rauw’ van David de Vos heeft stof doen opwaaien. Op verzoek van Cvandaag schrijf ik er ook iets over. Genuanceerd, liefdevol, maar wel duidelijk. Ik zeg het maar vooraf. Ik houd van David. Ik ken hem (een beetje), ik was bij veel conferenties waar hij óf aan meewerkte óf die hij organiseerde. Ik was oudste in de kerk toen hij als piepjonge tiener-prediker een avond sprak voor alle jongeren en waar hij ze ‘pakte’ met zijn praktische preek. Hij was toen nog bakker bij de Konmar en ik had wel iets met die Konmar. Sindsdien heb ik David een beetje gevolgd.

Het boek ‘Rauw’ heb ik heel goed gelezen en alles gevolgd wat erover werd geschreven en vrijwel alle interviews die David gaf beluisterd of bekeken. Het zou zomaar kunnen dat David zijn 100.000 te verkopen exemplaren wel gaat halen, een soort ‘zakenman-uitspraak’ die hij zich liet ontlokken door Joram Kaat.

Ongeschreven heiligheid aan de kaak gesteld
Het is een heel goed en toegankelijk geschreven boek en het leest als een trein. David stelt zich kwetsbaar op, dat siert hem. Hij durft het ook aan om de ongeschreven heiligheid rondom de charismatische beweging aan de kaak te stellen. Het ‘toneelspel’ van leiders te ontmaskeren. Hij was er zelf onderdeel van. Ik loop ook rond in diezelfde wereld, maar niet met beide benen. Ik ben óók kritisch op mijn ‘club’, dat hebben de lezers die mijn columns hier volgen allang gemerkt.

De 'kwalijke praktijken' die David beschrijft komen inderdaad voor in de evangelische beweging, maar ze zijn écht niet wijdverspreid gemeengoed. 

Een aantal dingen, die David noemt, kan ik me echt wel voorstellen. Manipulerend podiumgedrag, autoritair leiderschap, enzovoort. Toch vind ik het verdrietig dat ik óók weer die aloude debat-truc herken in het boek. Het is heel gemakkelijk, maar ook on-Bijbels, om eerst een karikatuur te maken van een – door jou beleefde – werkelijkheid in de ‘evangelische beweging’, om dan vervolgens die karikatuur te gaan bestrijden.

Ik denk dat de ‘kwalijke praktijken’ die David beschrijft inderdaad zullen voorkomen in de evangelische (en zeker de charismatische) beweging. Maar ze zijn écht niet wijdverspreid gemeengoed. Maar daar waar het wel gebeurt zijn de wonden diep, dat adresseert David meer dan terecht. Ter geruststelling (of juist niet): ze komen overál voor waar feilbare mensen – misschien met de beste bedoelingen – soms hele domme en narcistische dingen doen. Ook op baptistisch of reformatorisch terrein. Denk alleen maar aan al die actuele berichten hier op Cvandaag rondom de Christelijk Gereformeerden en de Hersteld Hervormden.

Herkenning alleen al kan troosten
Ook David heeft domme dingen gedaan, zo erkent hij. Trouwens ook binnen en rond zijn eigen teams ontstonden dat soort wonden. David moet (net als ik) oppassen niet te vervallen in die gelijkenis van de balk en de splinter. Of, zoals Peter Paauwe van Doorbrekers het uitdrukte: een gevalletje van “de-pot-verwijt-de-ketel”.

Toch is het mooi en goed dat David dit soort kwalijke dingen uit de praktijk van “ons -evangelischen” aan de orde durft te stellen in zijn boek. Het zal voor veel mensen herkenning oproepen en daarmee alleen al tot troost kunnen zijn. Wij zijn inderdaad vaak te gemakkelijk in het suggereren dat Jezus het medicijn is voor alle kwalen, terwijl we ons niet willen verdiepen in die kwaal. Of ons niet werkelijk geïnteresseerd tonen in de mensen die lichamelijke- en zielenpijn lijden. David steekt hun een warme hand toe en wil zich met zijn eigen geschuurde ervaring tot spreekbuis voor hen maken. Jezus is inderdaad niet het ‘toverstokje’, zoals David dat terecht heeft ontdekt.

De oplossing die David aan het einde van zijn boek aanbiedt, vind ik een gevaarlijke. 

Gevaarlijke oplossing
Maar… en dan kom ik bij mijn persoonlijke pijnpunt van Rauw… met die constatering is er nog geen oplossing voor al deze ‘teleurgestelden’ waarmee David zich zo graag wil vereenzelvigen. En ook niet voor alle afgehaakten, voor alle atheïsten, alle gender-verwonden, alle new-agers, alle moslims enzovoort. En de oplossing die David aan het eind van zijn boek aanbiedt, vind ik een gevaarlijke.

Niet je gevoel moet centraal staan
Wat is er dan zo gevaarlijk? David zet de verwonde gevoelsmens met zijn behoeften centraal. Het recht op geluk, het recht op ‘gezien’ worden. Maar dat is niet het echte probleem van de mens zoals de Bijbel ons dat aanreikt. Het echte probleem is de ‘zonde’ die scheiding brengt tussen een heilig God en de verloren mens. Voor elk mens, of je nu geboren bent in een charismatisch/evangelisch nest, of in een degelijk reformatorisch ‘rijtjes-huis’, of in een atheïstische leefgemeenschap, of in een regenbooggezin… het probleem is voor allemaal hetzelfde. We hebben Jezus nodig als Degene die zegt dat Hij dé Weg, dé Waarheid en hèt Leven is. Niemand komt tot God – die Zich als een Vader wil laten kennen – dan dóór Hem.

Het zondeprobleem is een juridisch probleem, niet primair een gevoelsprobleem. We gaan niet verloren omdat we ons een minkukel voelen of ons geconfronteerd zien met de gevolgen van onze depressieve werkelijkheid. En we worden niet gered als het ons zou lukken om ons met wat voor zogenaamd ‘heidense’ therapie, of wat dan ook, ‘beter’ of zelfs ‘gelukkig’ te voelen. We helpen ze ook niet door ze zich gezien te laten voelen. Wij allemaal worden gered als we ons – mét al onze zonden, mét al onze minderwaardigheidsgevoelens, mét al onze schijnheiligheid en schijnveiligheid – wenden tot de Zoon van God. Hij is Degene die heeft betaald wat wij God schuldig waren.

Elk mens heeft Jezus als Verlosser, Heiland én Heer nodig. Niet alleen voor de eeuwigheid bij God, maar ook voor het volle leven nu.

Van je troon afkomen
Maar dat ‘offer’ vanuit God accepteren, dat vraagt geloof. Vertrouwen dat het wáár is wat God zegt over Hemzelf en over ons. Vaak dwars tegen je gevoelens in. Geloven en vertrouwen is hetzelfde woord in het Grieks van de Bijbel. God volkomen vertrouwen, ook al voel je het niet en ook al begrijp je het niet. Jezelf toevertrouwen aan Jezus Christus, de mens-geworden JHWH. Daarvoor moet je zelf van je troon afkomen, inclusief alle op jezelf gerichte behoeften en gevoelens. De afgod van “zie-mij-eens” moet ontmaskerd worden. Knielen bij het kruis en niet bij een bed violen van je eigen gelijk of je wonderlijke ontdekkingen.

Opnieuw geboren
Elk mens heeft Jezus als Verlosser, Heiland én Heer nodig. Niet alleen voor de eeuwigheid bij God (dat zeker in de eerste plaats), maar ook voor het volle leven nu. En dat is inderdaad niet altijd een leven van voorspoed en geluk. Het zal blijven schuren.

Alle mensen worden geboren “in Adam”, als zondige mensen. Vervreemd van de Schepper van hemel en aarde. Wat we nodig hebben is om opnieuw geboren te worden in de laatste Adam, in Jezus Christus. Daar is dat zojuist beschreven ‘geloof’ voor nodig. Dat legde Jezus al uit aan een van de meest geleerde mensen uit zijn tijd (lees Johannes 3). Maar Hij heeft het ook uitgelegd aan tollenaars, prostituees, door demonen bezeten mensen, hoereerders en welke andere zondaars dan ook. En hoe word je opnieuw geboren? Door het offer van Jezus voor jezelf aan te nemen. De meest bekende tekst uit de Bijbel (Joh 3:16) vertelt het luid en duidelijk. ….”opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft”.

Het is de tekst waarover Billy Graham meer dan 50.000 keer heeft gepreekt. Voor machthebbers, voor atheïsten, voor moslims, voor iedereen die zich niet gezien voelde…. Kortom voor alle mensen die durfden te erkennen dat ze ‘zondaars’ waren. Die als een ‘minkukel’ in Gods spiegel durfden te kijken. Met als resultaat dat de hemel vol zal zijn met mensen die deze “dwaze boodschap van de prediking van het kruis” hebben geloofd (1Kor 1:21).

Horizontale oplossing is schijnoplossing
Die boodschap mis ik helemaal bij David. Hoe komt dat toch? Ik kan niet anders dan concluderen dat alles wat David in zijn boek als ‘oplossing’ aanreikt gewoon horizontaal is. Oplossingen voor de mens in het nu, voor zijn gelukszoektocht. Een vervulling van zijn behoeftes. Het gezien en geaccepteerd worden in zijn emotionele onmacht. Het zijn schijnoplossingen want het échte probleem van de mens is verticaal. De mens heeft Gods oplossing nodig. Het wonder van het kruis van Jezus Christus.

David wil een ander soort kerk, maar wat hij lijkt te bedoelen is een andere theologie. En die andere theologie klinkt voor mij als het halve evangelie van de medemenselijkheid.

Het klinkt heel nobel en eigentijds inclusief van David om zich af te zetten tegen de geharnaste predikers op evangelisch terrein en uit te reiken naar iedereen die verwond is, atheïst is, als moslim geboren, of wie dan ook. Maar je helpt ze van de wal in de sloot als je niets anders hebt te vertellen dan dat wat in de laatste hoofdstukken van zijn boek klinkt.

David wil een ander soort kerk en dan suggereert hij een andere empathische vorm. Maar wat hij vervolgens lijkt te bedoelen is een andere theologie.

Universalisme in een nieuw jasje
En die andere theologie klinkt voor mij als een horizontaal evangelie. Het halve evangelie van de medemenselijkheid. Het klinkt als het aloude Universalisme in een ander jasje. Het komt wel goed met je omdat je zo graag het goede wilt doen. Het komt me zo akelig bekend voor.

De David van de Bijbel was een man naar Gods hart. Niet omdat hij perfect was, verre van dat. Hij durfde te discussiëren met God. Maar hij was corrigeerbaar en keerde altijd terug naar het volkomen vertrouwen van God. En dát maakte hem tot iemand waar God hoog van opgeeft. Ik bid dat deze Zeewoldese ‘rauwe David’ ook toe. Veertig jaar, er valt nog zoveel te ontdekken met en over God. En dat zegt dan de man die met een glimlach terugdenkt aan de tijd dat hijzelf 40 was.

Jan-Willem Grievink is onderzoeker, schrijver en spreker. Hij reageert in deze opiniebijdrage op het boek van David de Vos en de uitspraken die De Vos in de media deed.

Wij vragen ons af...

Wat vindt u van de oplossing die David de Vos aanbiedt?

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. Mark de Jager
Video

Ds. Mark de Jager over fors ledenverlies PKN: "Verdrietig, maar niet verbaasd"

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) vierde op 1 mei haar 20-jarig bestaan, maar heeft tegelijkertijd al jarenlang te kampen met een fors ledenverlies. Sterker nog: in de afgelopen tien jaar verliet zelfs een derde van het totaal aantal leden het ker

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant legt uit waarom de kinderzegen niet het eerste doel van het christelijk huwelijk is

"Ik zal maar heel eerlijk zeggen dat ik het ingewikkeld vind als er gezegd wordt dat het krijgen van kinderen het eerste doel van een huwelijk zou zijn. U begrijpt toch wel waarom? Als een huwelijk dan niet met de kinderzegen gekroond wordt, dan zou

Urk
Dagelijks leven

Ondervoede kinderen arriveerden op Urk: het indrukwekkende verhaal van Gerda

Het is de Hongerwinter van 1944. Op Urk staat de dijk vol met mannen, wachtend op een schip met een hele bijzondere lading. Aan boord bevinden zich ruim 80 kinderen, ondervoed en sommigen zelfs op het randje van de dood. Tot deze groep behoren ook Ge

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

Het verkeerde ’drankje’ even omruilen: dat kan niet zomaar

Het is deze week prachtig weer geweest. Misschien heb je vandaag wel even heerlijk op een terras gezeten. Heerlijk in de zon. Gezellig met een vriend of vriendin. Maar wat gebeurde er: de ober bracht voor jou een drankje dat je niet had besteld. Nu i

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Roeping en gehoorzaamheid'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Heilige Grond podcast
Podcast

Waar was God in Auschwitz? In gesprek met Joyce Rondaij

Waar was God in Auschwitz?  is één van de bekendste en indringendste vragen die het geloof in een goede en almachtige God uitdagen. Een vraag die ook in het licht van hedendaagse verschrikkingen op ons af kan komen. Houden onze theologische begrippen

Youth for Christ
Nieuws

Youth for Christ nu op dertig plekken in Nederland actief

Youth for Christ groeit in 2024 naar dertig locaties voor missionair jongerenwerk. De christelijke organisatie heeft vorig jaar en in de eerste maanden van dit jaar locaties erbij gekregen in Gouda, Den Haag, Lansingerland, Brabantse Wal en Amsterdam

'Tijd als deze'
Video

Acht christelijke singer-songwriters lanceren gezamenlijk nieuwe single: 'Tijd als deze'

In de zomer van 2023 schreven de acht singer-songwriters Marjolein Keijzer, Aldith, Wendy ten Wolde, Raïssa, Elisa Ligt, Christie, Marieke Sleurink en Jildou gezamenlijk het lied 'Tijd als deze.' Het lied kwam vandaag uit en is via alle digitale plat

Meerartikelen

Preston Sprinkle
Boekfragment

Is intersekse veroorzaakt door de zondeval?

‘Intersekse’ betekent niet ‘man noch vrouw’. Er zijn meer dan zestien verschillende aandoeningen die geclassificeerd worden als intersekse, ook wel ‘verschillen in geslachtsontwikkeling’ (DSD) of ‘stoornissen in de geslachtsontwikkeling’ genoemd. On

Ds. A. de Reuver
Video

Prof. dr. De Reuver vertelt over Puttense ouderling die wist dat hij kon sterven: "Het kwam op Jezus aan"

"Jezus zegt: 'Ik was er met jou in de dood en Ik kwam eruit.' Dat was het geheim van die ouderling in Putten aan wie ze vroegen: 'Kun je sterven? Want dan zal het er echt op aankomen.' Hij antwoordde: 'Nee. Het is er al op aangekomen. Alles kwam op m

Joe Biden
Nieuws

Katholieke leiders roepen Biden op om zich hard te maken voor een staakt-het-vuren in Gaza

Zo'n 200 katholieke leiders roepen de Amerikaanse president Joe Bidden middels een brief op om om aan te dringen op een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt Religion News Service. In dezelfde brief wordt Biden ook opgeroepen om zich in te zetten voor

Wilkin van de Kamp
Video

In deze video behandelt Wilkin van de Kamp 'de vrolijke ruil' van Maarten Luther

'Want God nam Christus Die geen zonde gedaan heeft en belastte Hem met onze zonden. In ruil daarvoor rekent God de rechtvaardigheid van Christus aan ons toe', deze woorden uit 2 Korinthe 5 brachten bij kerkhervormer Maarten Luther een geestelijke doo

Jeruzalem
Nieuws

Nieuw onderzoek: Jeruzalem was al een belangrijke stad tijdens regeerperiode koning David

Jeruzalem was tijdens de regeerperiode van koning David al een belangrijke stad. Dat is de conclusie uit een nieuw onderzoek dat onlangs verscheen. Lange tijd werd gedacht dat Jeruzalem in die tijd slechts een kleine nederzetting was, maar in werkeli

huwelijksproblemen
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller ervaart problemen na bekering: 'Mijn vrouw wil een echtscheiding'

'Sinds anderhalf jaar heb ik, na bijna twintig jaar geen kerk in mijn leven te hebben gehad, de weg weer gevonden. Inmiddels ga ik bijna belijdenis doen. Dat er een en ander in mij veranderd is heeft mijns inziens te maken met mijn wedergeboorte. Ik

Marco van der Straten
Video

Stichting Veilige Kerk wil grensoverschrijdend gedrag in kerken aanpakken

De Stichting Veilige Kerk wil middels het projectplan 'veilige kerk' stappen zetten om seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de kerk tegen te gaan. Dat vertelde Marco van der Straten, programmamanager van diezelfde stichting, onlangs in het Fami

Christian Verwoerd
Video

Christian Verwoerd lanceert persoonlijk lied over Gods trouw: 'Ik hoop dat het je mag opbouwen'

Voor de tweede keer in korte tijd heeft zanger en liedjesschrijver Christian Verwoerd een nieuw nummer naar buiten gebracht. Het lied ‘Elke dag’ gaat over de trouw van God die Verwoerd zelf mocht ervaren in de afgelopen jaren en is sinds donderdag te

egypte
Nieuws

Egyptische mensenrechtenorganisatie: Veiligheidsdiensten falen in bescherming christenen

Afgelopen week escaleerden de spanningen in twee overwegend christelijke dorpen in Egypte, waarna aanvallen volgden die de christelijke gemeenschap hard raakten. Ondanks voorafgaande waarschuwingen grepen de veiligheidsdiensten niet in, meldt mensenr

ds. Willem Glashouwer
Video

Waarom is er zoveel Jodenhaat? Een gesprek met ds. Willem Glashouwer

Antisemitisme is van alle tijden. Er is geen volk ter wereld zo verjaagd, geplaagd en onderdrukt als het Joodse volk. Ook in het licht van het huidige conflict steekt die haat de kop op. Hoe kan het zijn dat je het onderwerp Israël nauwelijks kunt aa

Tonnie van der Kooij
Video

Kampoverlevende Tonnie van der Kooij zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is de 93-jarige Tonnie van der Kooij te gast in Hour of Power. Van der Kooij weet wat het is om in gevangenschap te leven, want tussen haar elfde en vijftiende levensjaar zat ze in een Jappenkamp opgesloten. Desondanks was en is ze alt

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Jaap de Bruine

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Jaap de Bruine te gast. Hij kwam in 1972 in Spanje aan als zendeling en is sindsdien niet meer weggegaan. In deze aflevering horen we onder meer over een bijzondere evangelisatie-actie in Madrid begin