ChatGPT: Laat technologie ons steeds minder mens worden?

Dagelijks leven2 oktober 2023 Rick Bouter en Martin Aarnoudse
Rick Bouter en Martin Aarnoudse

Het was moeilijk te missen de afgelopen weken: tekstgenerator ChatGPT. Een geautomatiseerde gesprekspartner die op basis van taalmodellen, algoritmes en uitgebreide training een dialoog kan voeren met een mens.

ChatGPT is onderdeel van OpenAI. Een organisatie die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie en deze technologie bruikbaar maakt in een applicatie. De doelstelling van deze organisatie is om kunstmatige intelligentie ten goede van de gehele mensheid in te zetten.
ChatGPT is zeker niet de enige toepassing die de laatste maanden in opkomst is. Zo zijn er allerlei oplossingen die ingezet kunnen worden op beeldgeneratie, podcasts, webdesign, e-mails, recepten, etc.

Wat met name interessant is, is de ongekende populariteit van ChatGPT. Wanneer we dit vergelijken met de opkomst van andere Big Tech(nologie), dan zien we dat ChatGPT binnen twee maanden honderd miljoen actieve gebruikers heeft. Voor Instagram duurde een gelijk bezoekersaantal tweeënhalf jaar en voor TikTok negen maanden. Het oppakken door de massa is dus ongekend.

We moeten een modus vinden waarin we ChatGPT gebruiken voor nuttige toepassingen en zelf aan controle te blijven doen.

(On)zinnige ChatGPT toepassingen
De toepassingen van ChatGPT lijken haast eindeloos. Het kan worden gebruikt om preken, poëzie, e-mails, softwarecode, marketingadvies, educatieve voorlichting en zelfs muziek te genereren. ChatGPT wordt dan ook gretig gebruikt door studenten voor het maken van opdrachten. Het gebruik van ChatGPT om essays te schrijven wordt al beschouwd als plagiaat en Australische universiteiten zijn zelfs teruggegaan naar pen en papier nadat studenten werden betrapt op het gebruik van kunstmatige intelligentie om hun essays te schrijven.

Goed gereedschap of slimme robot?
ChatGPT is een soort slimme zoekmachine; hij vindt slechts wat er al (door mensen) geschreven is en combineert dat tot een op het oog overtuigend antwoord op een vraag. Deze vraag kan, zoals hierboven al beschreven, heel breed zijn van een verzoek om een liedtekst, tot een stuk programmeertaal (code) voor een programma of app.
De crux van chatbots zit in de interpretatie en context. Als de chatbot een antwoord geeft moet je nog steeds zelf in staat zijn om te bepalen of de uitkomst ook correct is.

Is de komst van dit soort kunstmatige intelligentie een vooruitgang of gaan we er juist op achteruit? De waarheid/realiteit ligt ergens in het midden, zo is onze ervaring. Op sommige vlakken is het een vooruitgang. Vraag bijvoorbeeld aan Google een restaurant te zoeken in de buurt en je bent toch even aan het scrollen door verschillende websites om te vinden wat je zoekt. ChatGPT komt meteen met een lijst van gratis beschikbare data. Daarnaast kun je meteen een vervolgvraag stellen over dit resultaat. De antwoorden zijn allemaal beknopt en daardoor heb je snel gevonden wat je zoekt. Voor het herschrijven van Engelse teksten is ChatGPT ook een handig hulpmiddel. Wat je wel merkt is dat je Engels er niet per se op vooruit gaat, maar je eerder deze taak uitbesteedt dan zelf beter Engels leert. Is dat erg? Dat is een nuttige vraag om de aankomende tijd met elkaar te beantwoorden. We moeten een modus vinden waarin we ChatGPT gebruiken voor nuttige toepassingen en zelf aan controle te blijven doen.

Grenzen tussen feiten, fictie en fake zullen echter steeds meer vervagen wanneer mensen klakkeloos overnemen wat een chatbot ze voorschotelt.

Feiten, fictie, fake vermengen
Hoe belangrijk is het dat wij als mens weten dat een uiting authentiek is en niet door een machine is gemaakt? En als deze door een machine is gemaakt, hoe weten we dan dat het ook waarheid is? Ook daar zien we dat kunstmatige intelligentie kan helpen. Niet lang na het verschijnen van ChatGPT en de berichten dat het gebruikt werd voor het schrijven van essays, verscheen er al een tool (GPTZero) die kon herkennen of een stuk tekst door kunstmatige intelligentie (AI) is geschreven. Zo ga je in dit geval dus technologie met technologie bestrijden, en kun je ook verstrikt raken. De grenzen tussen feiten, fictie en fake zullen echter steeds meer vervagen wanneer mensen klakkeloos overnemen wat een chatbot ze voorschotelt. Schrijnend zijn bijvoorbeeld de door kunstmatige intelligentie gegenereerde foto's van een Griekse brandweerman die een Turks meisje uit de puinhopen van de aardbeving redt. Deze foto's gaan de wereld over als echt, maar zijn dat zeker niet. Wat was de intentie van de maker van de foto? De waarheid wordt hiermee steeds moeilijker te achterhalen.

Hoe belangrijk is het aspect waarheid voor ons?
Niets nieuws onder de zon (1)
Boekdrukkunst, de rekenmachine en ChatGPT waren en zijn allemaal onderhevig aan de typische innovatiecyclus. Een bekend onderzoeks- en adviesbureau beschrijft vijf fasen hoe nieuwe technologieën over tijd ontwikkelen en geaccepteerd worden. Deze fasen geven aan dat technologie eerst grotelijks overschat wordt, voordat het daadwerkelijk productief wordt.

Boekdrukkunst: In de middeleeuwen, met de uitvinding van de boekdrukkunst, werd het eenvoudig om stukken tekst te vermenigvuldigen en verspreiden. De angst bestond toen dat mensen het schrijven zouden verleren. Schrijven kunnen we ook nog steeds terwijl we bijna alles digitaal doen. We hebben een modus gevonden waarin de innovatie gebruikt wordt, maar waarin we de schrijfkunst niet verleren.
Rekenmachine: Met de komst van de rekenmachine werd gevreesd dat mensen niet meer konden rekenen. Deels zie je wel dat we steeds slechter worden in hoofdrekenen maar we kunnen het nog steeds.

Als je aan ChatGPT vraagt wat hij niet kan is het antwoord dat het geen persoonlijke mening heeft, niet de toekomst kan voorspellen, niets weet na 2021, en niet wijzer is dan de data die het heeft. Ook wel eens prettig toch?

Ethisch perspectief ChatGPT
Deze ontwikkeling vraagt om een ethische bezinning, en deze is dan ook in volle gang. Niet alleen bij critici maar ook bij betrokkenen van ChatGPT zelf. Zo vindt Mira Murati, een van de makers van ChatGPT, dat ChatGPT gereguleerd moet worden. Ze is van mening dat overheidsregulatie- en inmenging innovatie kan vertragen, maar dat het tegelijkertijd ook belangrijk is om het te reguleren gezien de impact van deze technologieën.

Wat zal het met ons doen als wij technologisch grote, nieuwe stappen zetten op dit vlak. Zullen we onszelf scheppers en goden wanen?

Een ontwikkeling als ChatGPT roept diepere, ethische vraagstukken op rond onze afhankelijkheid van deze technologie. Gaan we de weg op van de eerdergenoemde rekenmachine en de boekdrukkunst en zijn onze angsten, bezwaren en twijfels te groot voor wat het uiteindelijke effect zal zijn? Of verliezen we iets van het wezen van wat ons mens maakt door de opkomst en het gebruik van dit soort kunstmatige intelligentie?

Een andere kwestie speelt rond de mate van intelligentie en het al dan niet bewustzijn van deze technologieën. Bij ChatGPT zullen deze vragen nog niet pertinent zijn, maar als de ontwikkelingen doorgaan en de technologie voortschrijdt, komen vragen naar wat bewustzijn is en wat intelligentie, in een nieuw licht te staan. Is kunstmatige intelligentie als ChatGPT en haar opvolgers (zelf)bewust en intelligent? Wat zeggen onze definities hiervan over kunstmatige intelligenties en over ons?

Theologische vragen
Verder zijn er allerlei theologisch relevante kwesties. Zo wordt de Bijbelse visie op de mens als geestelijk wezen met een ziel en een eeuwige, transcendente dimensie, op een heel andere manier van belang als we over kunstmatige intelligentie nadenken. De opkomst van ChatGPT maakt de mens niet minder uniek, maar Bijbels gezien juist nog meer. Het leven dat God geeft (de levensgeest, de ruach), zal nooit en te nimmer in een door mensenhanden gemaakte technologie kunnen huizen. Wij zijn schepselen en niet de Schepper zelf immers. Ook onze zielen zijn uniek en niet te creëren of te programmeren in kunstmatige intelligentie.

Of wat dacht u van de oer-menselijke rebellie om zelf god te willen zijn. Wat zal het met ons doen als wij technologisch grote, nieuwe stappen zetten op dit vlak. Zullen we onszelf scheppers en goden wanen? Nebukadnezar verklaarde in Daniël 4:30: ‘Is dit niet het grote Babel dat ik… gebouwd heb, door mijn sterke macht?’ Hij gaf zichzelf de eer en niet God en betaalde de prijs. Zullen wij dat straks met hem meezeggen als het aankomt op onze bedenksels: ‘Is dit niet het wezen (de robot, de kunstmatige intelligentie) dat wij gebouwd hebben, door onze grote macht?’

Toekomst
Ontwikkelingen zoals ChatGPT kunnen kortom vragen oproepen. Maar het zou ook voor angst richting de toekomst kunnen zorgen. Het is daarom goed hoopvol af te sluiten, want wat is nu precies waarheid? Jezus Christus die zijn leven gaf voor jouw zonden en opstond uit de dood. Wanneer je ziel gered is door die Jezus Christus dan hoef je niet bang te zijn. In geloof in Hem ben je veilig voor wat de toekomst brengt. Hij is immers de weg, de Waarheid en het Leven (Johannes 14:6). Hij is overwinnaar en wij zijn veilig in zijn handen (Johannes 10:28-29).

Noot: Dit artikel is niet geschreven door ChatGPT.

Martin Aarnoudse (rechts op de foto bovenaan) en Rick Bouter (links op de foto bovenaan) zijn beide medeoprichter van Stichting Techthics. Techthics is een stichting die nadenkt over de impact van technologie op ethiek en christelijke religie. Bovenstaand artikel verscheen in Het Zoeklicht en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Klik hier om Het Zoeklicht te ontvangen.

Foto credits: Geloofstoerusting

Praatmee

Beluister onze podcast

#326 Jeffrey, Herman van Wijngaarden en Joël Boertjens over LHBTI en een vergeten groep
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Pete Greig
Preekverslag

Volgens Pete Greig maakt Gods aanwezigheid ons anders

Zoals Mozes ervoor koos niet zonder Gods aanwezigheid verder te gaan naar het beloofde land, moeten ook Nederlandse christenen steeds weer kiezen voor Gods nabijheid. Dat is de boodschap van de Britse voorganger en aanjager van de gebedsbeweging 24/7

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over man die uit de homoscene stapte: "Gods Woord was raak"

"Hij is uit de homoscene gestapt en kwam tot geloof in de Heere Jezus. Op scholen vertelt hij nu wat voor grote dingen God in Zijn leven heeft gedaan. Dat is Gods genade, en dat kan ook in uw en jouw leven. Het kan echt voor de slechtsten, omdat God

Ani
Video

Ani's dochter raakte ernstig gewond bij inslag mortiergranaat: "Ik zag een vreselijke hoofdwond"

Tijdens de oorlog in Syrië raakt Maria, de nog jonge dochter van Ani, door een mortiergranaat ernstig gewond aan haar hoofd. Ani gaat samen met haar man en dochter een moeilijke tijd door. Hoewel het beter gaat, komen ze af en toe nog nieuwe probleme

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit dat eenheid in Christus verschil in leer en beleving overstijgt

"Onze individuele eenheid met Christus vormt de basis van onze gezamenlijke eenheid in Christus, daarom verbindt het avondmaal ons niet alleen met Hem maar ook met elkaar. De band van eenheid die verschil in leer en beleving overstijgt. We zijn broer

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt ziet antisemitisme angstvallig toenemen: "De geschiedenis lijkt zich te herhalen"

"De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn we misschien niet vergeten, maar de vraag is wel: hebben we onze lessen daaruit getrokken en doen we er vandaag ons voordeel mee? Want ondanks dat heel veel mensen roepen: ‘dat nooit meer’, lijkt de ge

Gods Geest
Verdieping

Vuur van Gods Geest brandt uit: afgoden en zonden gaan in rook op

Met Pasen worden in het oosten en noorden van het land paasvuren ontstoken, een traditie uit de tijd van de Germanen. Het vuur was bij hen een offer aan de god Ostara en een teken van vruchtbaarheid. In de Bijbel komen wij het teken van vuur onder an

Joke Buis
Nieuws

Christelijke zangeres Joke Buis lanceert nieuwe EP: ‘Hoe ik je zie'

Het lijkt een ongeschreven regel: de mooiste (en vaak ook beste) liedjes zijn die waar je iets in herkent. Een gevoel, een beschrijving, een situatie. De christelijke zangeres Joke Buis kent de kracht van wat zo'n lied met je doet maar al te goed. En

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Hoe herken je de Heilige Geest in je leven?

Het is Pinksteren, we vieren de gave van de Geest aan Maria en de Leerlingen. De Kerk wordt op weg gezet om de wereld in te gaan, om te getuigen van het Evangelie. De Geest maakt ons nieuwe mensen, zet ons op een nieuwe weg. We krijgen een bijzondere

Meerartikelen

Wycliffe Bijbelvertalers
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers: "Het verlangen naar een Bijbel is ontzettend groot"

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk werd gesticht. Nu, ruim tweeduizend jaar later, ziet Wycliffe Bijbelvertalers nog steeds hoe Gods Woord in de eigen taal mensen v

Marijn Burkunk
Column

Laten we de Heilige Geest weer de allerhoogste autoriteit toekennen

Johannes de Doper was niet zomaar iemand. Hij was Gods heraut om Jezus bij de mensen te introduceren. Hij verkondigde dat Jezus de Zoon van God is, die de zonden van de wereld zou komen wegnemen. Dat hij, Johannes, de mensen doopte met water, maar da

Kees van Helden
Opinie

Wat we kunnen leren van een strafzaak over illegale abortus

Op 18 oktober 2019 werden twee lichamen gevonden in een huis in Diemen. Het waren de Braziliaanse Patricia en het één maand te vroeg geboren kindje van haar en haar vriend Dennis E. Die laatste staat deze week voor de rechter voor een gruwelijk misdr

Anja Haga / Don Ceder
Nieuws

ChristenUnie hamert in Tweede Kamer op komst nieuwe godsdienstgezant

Treuzel niet met benoeming van de nieuwe gezant Godsdienstvrijheid, dat was de oproep afgelopen week van Anja Haga, Europese lijsttrekker voor de ChristenUnie en Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, tijdens het debat over de staat van de

Jan Pool-Opwekking-ds. Alfred van de Weg
Nieuws

Christenen betreuren dat SGP niet naar Opwekking komt: "Gemiste kans"

"Een gemiste kans", zo reageren verschillende christenen via sociale media op het besluit van de SGP om het bezoek aan de Pinksterconferentie Opwekking te annuleren.  Vanwege ‘veel kritische reacties uit de achterban’ heeft de SGP op de valreep beslo

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat een christen zichzelf niet kan redden: "Alleen Hij maakt zalig"

“Uiteindelijk moet de redding van elders komen. Als christenen zeggen we dan: ‘De redding komt niet van een ander, de redding komt van boven.’ We hebben alles van Hem te verwachten. Als Jezus Zich aan u openbaart als uw Zaligmaker, dan is Hij het die

Sekten
Nieuws

Franse christenen verwelkomen nieuwe wet tegen religieuze sekten

Frankrijk heeft een nieuwe wet om zogeheten schadelijke religieuze sekten te bestrijden. Dat meldt Evangelical Focus. De wet past de eerdere wet uit 2001 aan nieuwe situaties aan waarin groepen proberen de vrijheid van burgers psychologisch of fysiek

Concertgebouw
Nieuws

Joodse muzikanten mogen tóch optreden in Amsterdam; concert via livestream te volgen

Aanstaande zaterdag vindt er in het Amsterdamse Concertgebouw tóch een concert plaats van het Jerusalem Quartet. Eerder besloot het Concertgebouw alle optredens van het strijkkwart te annuleren omdat men de veiligheid niet kon garanderen. Daarop reag

PerspectieF
Nieuws

ChristenUnie-jongeren verafschuwen rechts kabinet: 'Zwarte dag voor Nederlandse democratie'

'Na maanden formeren zijn de partijen die al van begin af aan met elkaar in gesprek zijn eruit. Hoewel het goed is dat er na lange tijd zicht is op een kabinet, betekent dit akkoord wat betreft PerspectieF een zwarte dag voor de Nederlandse democrati

John Robert Hill Jr.
Nieuws

Ex-gevangene komt tot geloof na ontmoeting met God in gevangeniscel

Een voormalige gevangene die op zoek was naar roem, geld, drugs en vrouwen, zegt dat zijn leven radicaal veranderd is na een ontmoeting met de Heilige Geest in zijn gevangeniscel. Dat meldt CBN News.  Het gaat om John Robert Hill Jr., beter bekend al

SGP Opwekking
Nieuws

SGP toch niet naar Opwekking vanwege kritische reacties uit de achterban

De SGP heeft besloten om tijdens het Pinksterfeest geen stand te plaatsen op het drukbezochte evangelische festival Opwekking in Biddinghuizen. Dit besluit volgde na kritische reacties uit de achterban, zo liet een woordvoerder van de partij donderda

Jan van Dooijeweert
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Als ik bid heb ik nooit echt het gevoel dat God me hoort'

'In 1 Samuel 2:1 zegt Hanna dat ze niet bang hoeft te zijn, want de Heere is bij haar. Ze is sterk, want de Heere helpt haar. Dat zeggen wel meer mensen in de Bijbel. Zelf ben ik sinds een paar maanden serieus met het geloof bezig, met ook momenten d